NewsyWiększość kobiet dobrze zna ten kultowy mikser z PRL. Niezawodny na świąteczne wypieki

Większość kobiet dobrze zna ten kultowy mikser z PRL. Niezawodny na świąteczne wypieki

Chyba nie ma polskiego domu, w którym przez lata nie używano tego miksera. Nasze babcie i matki upiekły dzięki niemu mnóstwo pysznych ciast, które gościły na świątecznym stole. Czas na krótką sentymentalną podróż.

Większość kobiet dobrze zna ten kultowy mikser z PRL. Niezawodny na świąteczne wypieki
Manuel

13.04.2022 19:34

Mikser Zelmer

Mikser marki Zelmer to jeden z tych kultowych sprzętów z PRL, przez które niejednej pani domu łezka się w oku kręci. Był to świetnej jakości sprzęt cieszący się powszechnym uznaniem.

pysznosci
pysznosci

Niezawodność sprzętu z czasów PRL

Sprzęt ten był uznawany za niezawodny, jak zresztą wiele innych produktów pochodzących z tamtych czasów, bo wtedy robiono rzeczy tak, by wytrzymały jak najdłużej, a nie tak, by po kilku latach sprzedać kolejną.

allegro
allegro

Początki miksera

Pierwszy mikser Zelmer pojawił się na rynku w 1967 r., ale to na lata 80' przypada szczyt popularności modeli tej marki. Dla wielu kobiet jego zakup oznaczał totalną rewolucję w kuchni.

pysznosci
pysznosci

Marzenie każdej gospodyni domu

Dlaczego był takim przełomem? Bo wcześniej trzeba było wszystko ubijać ręcznie. Nie było innych wynalazków tego typu i przygotowanie nawet prostego ciasta zajmowało dużo dłużej.

pysznosci
pysznosci

O tym, jak solidne są to miksery, najlepiej świadczy fakt, ze w wielu domach do dzisiaj są używane. A czasem też można je dostać na Allegro (w chwili pisania tego tekstu można było taki kultowy mikser kupić za jedyne 25 zł)

Biszkopty, serniki i... krem

Sernik na święta ubity mikserem jest wyjątkowo puszysty. Biszkoptu ubijanego ręcznie już nikt nie wyobraża sobie robić ;) Mikser jest też niezbędny do zrobienia kremu na maśle! Taki krem robiła zawsze babcia i nigdy się nie zważył...

Do takiego kremu potrzebujesz:

2 białka jaj

3 żółtka

1 kostkę dobrego masła (250 g)

3/4 szklanki cukru

aromat

kakao (opcjonalnie)

i oczywiście mikser ;)

Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.

Ubij najpierw białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj dalej. Jak cukier się rozpuści, dodaj 3 żółtka i ubijaj dalej wszystko na puszystą masę.

W drugim naczyniu umieść masło (powinno być naprawdę miękkie). Po ubiciu jajek z cukrem, tymi samymi śmigiełkami w mikserze (nie musisz ich nawet myć), ubij masło krótką chwilę na gładką masę.

Teraz stopniowo dodawaj ubite jajka i dalej ubijaj mikserem powstający krem. Masa powinna być gładka zanim dodasz kolejną porcję ubitych jajek.

Na koniec dodaj aromat i kakao, jeśli krem ma być kakaowy i gotowe! Taki krem się nigdy nie waży ;)

allegro
allegro

Pamiętasz ten mikser ze swojego rodzinnego domu? Jakie były Twoje ulubione ciasta, które nim przygotowywałeś?