Większość kobiet dobrze zna ten kultowy mikser z PRL. Niezawodny na świąteczne wypieki
Chyba nie ma polskiego domu, w którym przez lata nie używano tego miksera. Nasze babcie i matki upiekły dzięki niemu mnóstwo pysznych ciast, które gościły na świątecznym stole. Czas na krótką sentymentalną podróż.
13.04.2022 19:34
Mikser Zelmer
Mikser marki Zelmer to jeden z tych kultowych sprzętów z PRL, przez które niejednej pani domu łezka się w oku kręci. Był to świetnej jakości sprzęt cieszący się powszechnym uznaniem.
Niezawodność sprzętu z czasów PRL
Sprzęt ten był uznawany za niezawodny, jak zresztą wiele innych produktów pochodzących z tamtych czasów, bo wtedy robiono rzeczy tak, by wytrzymały jak najdłużej, a nie tak, by po kilku latach sprzedać kolejną.
Początki miksera
Pierwszy mikser Zelmer pojawił się na rynku w 1967 r., ale to na lata 80' przypada szczyt popularności modeli tej marki. Dla wielu kobiet jego zakup oznaczał totalną rewolucję w kuchni.
Marzenie każdej gospodyni domu
Dlaczego był takim przełomem? Bo wcześniej trzeba było wszystko ubijać ręcznie. Nie było innych wynalazków tego typu i przygotowanie nawet prostego ciasta zajmowało dużo dłużej.
O tym, jak solidne są to miksery, najlepiej świadczy fakt, ze w wielu domach do dzisiaj są używane. A czasem też można je dostać na Allegro (w chwili pisania tego tekstu można było taki kultowy mikser kupić za jedyne 25 zł)
Biszkopty, serniki i... krem
Sernik na święta ubity mikserem jest wyjątkowo puszysty. Biszkoptu ubijanego ręcznie już nikt nie wyobraża sobie robić ;) Mikser jest też niezbędny do zrobienia kremu na maśle! Taki krem robiła zawsze babcia i nigdy się nie zważył...
Do takiego kremu potrzebujesz:
2 białka jaj
3 żółtka
1 kostkę dobrego masła (250 g)
3/4 szklanki cukru
aromat
kakao (opcjonalnie)
i oczywiście mikser ;)
Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Ubij najpierw białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj dalej. Jak cukier się rozpuści, dodaj 3 żółtka i ubijaj dalej wszystko na puszystą masę.
W drugim naczyniu umieść masło (powinno być naprawdę miękkie). Po ubiciu jajek z cukrem, tymi samymi śmigiełkami w mikserze (nie musisz ich nawet myć), ubij masło krótką chwilę na gładką masę.
Teraz stopniowo dodawaj ubite jajka i dalej ubijaj mikserem powstający krem. Masa powinna być gładka zanim dodasz kolejną porcję ubitych jajek.
Na koniec dodaj aromat i kakao, jeśli krem ma być kakaowy i gotowe! Taki krem się nigdy nie waży ;)
Pamiętasz ten mikser ze swojego rodzinnego domu? Jakie były Twoje ulubione ciasta, które nim przygotowywałeś?