PoradyLajfhakiTo opakowanie najbardziej zmienia smak mleka. Badacze zrobili eksperyment

To opakowanie najbardziej zmienia smak mleka. Badacze zrobili eksperyment

Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot. Genialne
Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot. Genialne
31.07.2023 09:26, aktualizacja: 02.08.2023 16:28

Parę lat temu w jednej z reklam padło hasło: "Pij mleko, będziesz wielki." Ten biały napój zawiera dużą ilość wapnia, witaminy B, D i pozytywnie wpływa na nasze kości. Zdradzamy, czy mleko w kartonie a mleko w butelce smakuje tak samo.

Jeśli nie masz alergii na laktozę, warto pić mleko krowie. Zawiera ono wiele witamin i minerałów, a dodatkowo chroni nas przed osteoporozą. Podpowiadamy, po jakie mleko ze sklepowej półki warto sięgnąć.

Właściwości mleka

Dietetycy polecają, aby pić do dwóch dużych szklanek mleka dziennie. Dzięki temu dostarczysz organizmowi wszystkiego, co niezbędne. Ten biały napój zawiera, oczywiście poza wapniem, dużo magnezu, witaminy A, D, B2, B12 oraz fosforu. Mało tego, mleko jest też świetnym źródłem białka i kwasów tłuszczowych, jak choćby kwas linolowy CLA i Omega. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, osteoporozy oraz chorób serca. A także zapobiega pojawieniu się raka jelita grubego, pęcherza, żołądka, a nawet piersi! Jedynym zastrzeżeniem do picia mleka jest alergia na laktozę. Jeśli cierpimy na tę przypadłość, to warto wybierać produkty bez laktozy lub roślinne. A tych na rynku na szczęście jest całkiem sporo.

Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot. Genialne
Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot. Genialne

Mleko w kartonie a mleko w butelce

Wydawać by się mogło, że opakowanie nie wpływa na smak mleka. Wyniki ostatnich badań przeprowadzonych na zlecenie Journal of Dairy Science udowadniają, że jednak ma i to spory. Różnice w tym, jak smakuje mleko z kartonu i z butelki są diametralne. Wynika to z faktu, że ten biały napój bardzo łatwo wchłania wszelkie związki lotne, które przenikają do niego z opakowań. To sprawia, że naturalny smak mleka nieco się zmienia. Naukowcy zbadali podczas swojego eksperymentu pasteryzowane mleko pełnotłuste i chude przechowywane w różnych pojemnikach: kartonach, szkle oraz plastiku. Mleko trzymali w ciemności w temperaturze 4 stopni Celsjusza, aby kontrolować jego utlenianie. Wyniki mówią jasno: najbardziej smak mleka zmieniło opakowanie tekturowe. Testerzy od razu wyczuli w pitym napoju jego aromat oraz to, że szybko straciło świeżość. Najlepiej sprawdziło się opakowanie szklane, które zachowało naturalny smak mleka. Natomiast w plastikowym pojemniku najdłużej zachowało świeżość. Jak widać, najlepiej wybierać mleko w szklanych butelkach, które nie zmieniają zapachu, ani smaku mleka.

Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot.  Genialne
Mleko w kartonie a mleko w butelce, fot. Genialne
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także