Młode ziemniaki obierzesz bez noża i brudnych rąk. Ten patent podbija sieć
Czy wiesz jak szybko obrać młode ziemniaki? Co ciekawe patentów na to jest co najmniej kilka. I żaden z nich nie przewiduje używania noża.
30.05.2023 11:32
Wiele osób z niecierpliwością czeka na pojawianie się młodych ziemniaków. I nic dziwnego, gdyż smakują one wyśmienicie. Są idealnym dodatkiem do letniego obiadu, a także mogą stanowić samodzielne danie. Z koperkiem i zsiadłym mlekiem smakują prawie każdemu.
Jak szybko obrać młode ziemniaki?
Problem z młodymi ziemniakami jest taki, że mają one bardzo delikatną i łuszczącą się skórkę. Bardzo trudno jest ją usunąć. Nie warto robić tego nożem czy obieraczką, gdyż wówczas usuniemy zbyt dużo ziemniaczanego miąższu. Jak zatem najlepiej pozbyć się skórki?
- Ziemniaki włóż do miski z zimną wodą. Następnie weź do ręki popularną drucianą myjkę i zacznij za jej pomocą usuwać skórkę, a także całą ziemię.
- Drugi patent wymaga użycia soli gruboziarnistej. Ziemniaki zanurz w wodnej kąpieli i wsyp do niej sól. Przyprawą pocieraj skórkę. Ona zadziała jak peeling i sprawi, że szybko obierzesz ziemniaki.
- Ostatni sposób wymaga użycia Thermomixa. Dzięki temu w zasadzie nie ubrudzisz sobie rąk. Do kielicha urządzenia wrzuć trzy druciane myjki. Następnie wlej wodę i oczywiście włóż ziemniaki. Włącz wsteczne obroty (tzw. lewe). Po trzech minutach ziemniaki będą idealnie obrane.
Jak odróżnić polskie młode ziemniaki od importowanych?
Niektórzy sprzedawcy nie są zbyt uczciwi i zagraniczne młode ziemniaki sprzedają jako polskie. To oczywiście czyste oszustwo. Zobacz zatem jak nie dać się nabić w butelkę.
- Polskie młode ziemniaki pojawiają się na rynku dopiero na przełomie maja i czerwca. Można je kupować do końca lipca. Natomiast młode kartofle z Cypru, Włoch czy Izraela dostaniesz nawet już w styczniu. Wszystko przez cieplejszy klimat panujący w tych krajach.
- Krajowe bulwy mają delikatną łuszczącą się skórkę, są drobne, a także pokrywa je spora warstwa ziemi. Co więcej, wykazują dużą podatność na uszkodzenia.
- Tymczasem ziemniaki sprowadzane z zagranicy, charakteryzuje gładsza skórka, która nie ma tendencji do dużego łuszczenia się. Dodatkowo ich bulwy są większe.