Moja babcia zawsze łupiny orzechów włoskich gotuje we wrzątku
Orzechy włoskie to wyśmienita przekąska. Jednak czasami mamy ich w swojej spiżarni zbyt wiele. Co wówczas można z nimi zrobić? Jak wykorzystać łupiny orzechów włoskich? Na to są patenty.
Niektóre drzewa rodzą tak obficie, że jesienią w naszym garażu czy piwnicy mamy całe pudełka wyśmienitych orzechów włoskich. Oczywiście część można rozdać znajomym bądź rodzinie, a część zwyczajnie zjeść. Jednak co zrobić z łupinkami? Wcale nie trzeba ich wyrzucać.
Jak wykorzystać łupiny orzechów włoskich?
Najpierw łupiny zalej gorącą wodą i gotuj przez 20 minut. Tak powstały wywar odcedź i przelej do butelki. Po wystudzeniu stosuj go jako płukankę do włosów. Przede wszystkim orzechowy wywar wzmocni cebulki włosów i nada blasku oraz świetlistych refleksów wszystkim blondynkom. Specyfik nada się też doskonale do barwienia tkanin, a także skorupek jajek.
Natomiast z rozdrobnionych łupin zrobisz peeling do ciała. Wystarczy wymieszać je z żelem pod prysznic i wyszorować skórę.
Wywar z łupin świetnie działa też na zęby. Kilka łupin zmiel i wrzuć do garnka. Później zalej je zimą wodą i powoli zagotuj. Płyn ostudź. Takim specyfikiem regularnie szczotkuj zęby. Taka kuracja wybieli Twoje zęby, a także usunie osad oraz kamień.
Jak łatwo obrać orzechy włoskie?
Orzechy w łupinkach zalej wrzątkiem i odczekaj ok. 30 minut. Po tym czasie bez trudu wsuniesz koniec noża w złączenia połówek łupin i bez trudu oddzielisz je od siebie. Dziadek do orzechów nie będzie Ci potrzebny.
Właściwości orzechów włoskich
- Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego.
- Regulują poziom cholesterolu we krwi.
- Jedzone z umiarem wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Zawierają dużo antyoksydantów i zwalczają wolne rodniki.
- Poprawiają kondycję naszej skóry, a także opóźniają procesy starzenia się.
- Wspomagają pracę mózgu, obniżają ryzyko zachorowania na depresję i wspierają procesy myślowe, a także poprawiają pamięć.