Moja babcia zawsze zakopuje resztki ryb w ogródku. Powód jest zaskakujący
Piękny ogród, pełen zdrowych i okazałych roślin to marzenie wielu z nas. To marzenie można spełnić w łatwy sposób, przygotowując nawóz z... ryb. Choć brzmi to obrzydliwie, ten patent naprawdę działa. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
12.09.2023 18:33
Nawóz z ryb — jak go przygotować?
Dietetycy i lekarze zalecają, aby jeść rybę przynajmniej dwa razy w tygodniu. W ten sposób zapewniamy organizmowi odpowiednią dawkę fosforu, potasu, żelaza, wapnia, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. To składniki, które pozytywnie wpływają nie tylko na organizm, ale też na rośliny. Jak przygotować nawóz z ryb?
Wykorzystaj do tego resztki ryby, które zwykle traktuje się jako odpad — chodzi o ogon czy głowę. Tak przygotowaną rybę umieść w niewielkim dołku wykopanym tuż przy zasadzonej roślinie i zasyp ją ziemią. Po czasie ryba zacznie uwalniać cenne składniki do gleby, odżywiając przy tym rośliny.
Które rośliny skorzystają na nawozie?
Jakie rośliny docenią nawóz z ryb? Przede wszystkim sadzonki warzyw, takich jak papryka, pomidory, ogórki, kapusta, jarmuż czy seler naciowy. Każda z nich potrzebuje wysokiej ilości azotu, aby móc prawidłowo się rozwijać. Tego cennego pierwiastka dostarczy im właśnie ryba. Ten rodzaj nawozu nie nadaje się do odżywienia roślin doniczkowych ze względu na wysokie ryzyko przenawożenia, a przede wszystkim, przez nieprzyjemny zapach. Jednak w ogrodzie zapach ten pomoże odstraszyć np. krety!