PoradyPodgrzej i wstaw do szafki. Wystarczy 1 rzecz, by pozbyć się moli z kuchni

Podgrzej i wstaw do szafki. Wystarczy 1 rzecz, by pozbyć się moli z kuchni

Mole kuchenne potrafią być prawdziwym utrapieniem. Fot. Genialne.pl
Mole kuchenne potrafią być prawdziwym utrapieniem. Fot. Genialne.pl
01.07.2023 12:59

Mole kuchenne żyją i składają jaja w produktach sypkich. Rozmnażają się błyskawicznie, dlatego  powinieneś zacząć działać, gdy tylko je zauważysz. W przeciwnym razie kilka osobników przerodzi się w prawdziwą plagę. Podpowiadamy, co robić, by pozbyć się szkodników.

Molami kuchennymi potocznie nazywamy 2 owady — mklika spożywczego i omacnicę spichrzankę. Obydwa wyglądają podobnie. Są niewielkie i mają brązowo-szary kolor. Zanieczyszczają żywność i zostawiają na niej cienką powłoczkę, która przypomina pajęczynę. Jeśli zauważysz mole lub skutki ich obecności w swojej kuchni, od razu podejmij działania, by się ich pozbyć.

Skąd biorą się mole kuchenne?

Mole kuchenne przypominają niewielkie ćmy. Najczęściej przynosimy je do domu ze sklepów. Żerują w produktach sypkich, takich jak makarony, kasze czy ryż. Owady rozmnażają się zwykle z powodu niedopatrzeń ze strony pracowników i niezachowania zasad sanitarnych w magazynach, w których przechowywana jest żywność, a także w samych placówkach handlowych. Mole można więc znaleźć w towarach kupionych w supermarketach, ale również osiedlowych sklepikach. Najważniejsze jest, by zacząć je zwalczać, gdy tylko je zauważysz. Owady te szybko się rozmnażają, więc brak odpowiedniej reakcji może mieć opłakane skutki.

Mole kuchenne bytują w produktach sypkich. Fot. Genialne.pl
Mole kuchenne bytują w produktach sypkich. Fot. Genialne.pl

Jak zwalczać mole kuchenne?

Kiedy zauważysz w szafce mole kuchenne, od razu wyrzuć całą znajdującą się w niej żywność. Najlepiej niezwłocznie wynieś wypełniony nią worek na śmietnik. Następnie wyczyść szafki, by pozbyć się owadów oraz ich larw.

  • Skuteczną bronią do walki z molami jest ocet. Wymieszaj go z wodą w proporcji 1:1 i dodaj kilka kropli olejku goździkowego. Następnie dokładnie umyj wnętrze szafki.
  • Możesz również umieścić w szafce niewielką miseczkę z podgrzanym octem.
  • Jeśli nie lubisz zapachu octu, połóż w szafce pomarańczę z powbijanymi suszonymi goździkami lub waciki nasączone mieszanką olejku waniliowego i soku z cytryny. Każdy z tych zapachów skutecznie wypłoszy szkodniki.

Jak chronić kuchnię przed powrotem moli?

Profilaktyka to zawsze najskuteczniejszy sposób, by uchronić się przed szkodnikami. Aby mieć pewność, że w twojej kuchni nie zagnieżdżą się mole, zawsze przeglądaj jedzenie przyniesione ze sklepu. Jeśli jakiś produkt wygląda na zanieczyszczony przez owady, szybko się go pozbądź. Nie próbuj mrozić zainfekowanych rzeczy. Larwy moli potrafią przetrwać nawet przy kilkunastostopniowym prozie, więc ta metoda nie pomoże uratować jedzenia. Czyste produkty sypkie od razu przesypuj do szczelnie zamykanych pojemników. W ten sposób owady nie będą miały do nich dostępu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także