PoradyLajfhakiNajzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Ale to nie burak ani czosnek

Najzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Ale to nie burak ani czosnek

Masz pojęcie, że najzdrowsze warzywo na świecie rośnie w Polsce? Jego spożywanie ma bardzo pozytywne skutki dla naszego zdrowia, a my powinniśmy korzystać z jego dostępności.

najzdrowsze warzywo na świecie fot. freepik
najzdrowsze warzywo na świecie fot. freepik

20.08.2023 12:56

Warzywa to najważniejsza część diety, gdyż to właśnie one w głównej mierze dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Dietetycy mówią głośno o tym, że każdy posiłek musi mieć odpowiednią ilość świeżych warzyw. Warto również zwrócić uwagę na jedno z najzdrowszych plonów, które można dostać w naszym kraju. Co to jest i dlaczego warto je jeść? Sprawdź poniżej.

Dlaczego jedzenie warzyw jest aż tak ważne?

Złe samopoczucie, problemy z koncentracją i brzydka cera to najczęściej efekty złej diety, która obfituje w przetworzone produkty, bez odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Ich regularne spożywanie znacznie poprawia kondycję organizmu, hamuje choroby i wspiera układ odpornościowy. Sos o smaku pomidora nie będzie tym samym co świeże warzywo. Duża część społeczeństwa stale próbuje wmówić sobie, że przetworzone produkty są tak samo wartościowe. Jedne z najbardziej niedocenianych warzyw to buraki (żelazo, potas, kobalt, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy C i witamin z grupy B), pietruszka (witamina C, potas, żelazo, kwas foliowy i beta-karotenu) oraz szpinak (witamina C, żelazo, magnez, wapń, błonnik, witamina A, B6 i K). Czy jednak są najlepsze z najlepszych? Otóż istnieje jeszcze jedna roślina, która została uznana za najzdrowsze warzywo na całej ziemi.

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie na terenie Polski, fot. freepik
Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie na terenie Polski, fot. freepik

Najzdrowsze warzywo na świecie — co to takiego?

Amerykańscy naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji jednogłośnie uznali, że na miano "najlepszego" zasłużyła rukiew wodna. Inaczej określana jako rzeżucha wodna, pochodzi z rodziny kapustowatych i można ją spotkać na terenie Polski. Jakie są jej cudowne właściwości? Zawiera witaminę A i C, potas, jod, żelazo i olejki eteryczne. Wykazuje działanie moczopędne, oczyszczające i antyoksydacyjne. Osoby, które cierpią na choroby nerek, otyłość czy choroby przewodu pokarmowego powinny włączyć ją do swojej codziennej diety. Przemyca się ją w sałatkach, kanapkach czy jako element złożonego dania.

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie na terenie Polski, fot. freepik
Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie na terenie Polski, fot. freepik