Nie daj się oszukać i zobacz, jak odróżnić czosnek chiński od polskiego
Czy wiesz jak odróżnić czosnek chiński od polskiego? W sklepie można się łatwo pomylić i wrzucić do koszyka importowanego przybysza z Azji.
Czosnek przybyły z Chin najczęściej jest gorszej jakości niż nasz rodzimy. Dodatkowo może być traktowany chemicznymi środkami, które pozwalają mu przetrwać podróż do Polski i zapobiegają wyrastaniu zielonych kiełków oraz tworzeniu się korzeni.
Różnice między czosnkiem polskim a chińskim
Czosnek z Chin jest najczęściej idealnie biały (chociaż czasami polski czosnek również może przybierać taki odcień), równy i wolny od jakichkolwiek skaz. Tymczasem nasz rodzimy czosnek często ma nieregularny kształt, a także lekko fioletową lub różową osnówkę. Dodatkowo na niej mogą występować plamy. Co więcej czosnek chiński jest zwyczajnie dużo większy.
Poznaj go po zapachu
Chociaż wygląd zewnętrzny może być złudny, to już smak i zapach bez trudu pozwoli Ci zidentyfikować konkretny czosnek. Ten przybyły z Chin jest raczej słodkawy. Jego smak jest mało intensywny, łagodny i zdecydowanie nie piecze w język. ;) Podobnie z jego wonią. Zapach jest słabo wyczuwalny.
Tymczasem czosnek z Polski mocno pachnie, a także jest ostry w smaku. Aby dobrze nim doprawić potrawę, wystarczy jeden lub dwa ząbki.
Test na kiełkowanie
Co więcej chiński czosnek zdecydowanie łatwiej obierzesz. Ponadto nie ma tendencji do kiełkowania (nawet jeżeli trzymasz do w ciepłym miejscu), ale dość szybko się psuje i pleśnieje. Jeżeli chcesz się upewnić jaki czosnek kupiłeś, to wsadź jeden ząbek do doniczki. Jeżeli wykiełkuje i zacznie rosnąć oraz rozwijać się, to znak, że to polski czosnek.
Tymczasem przybysz z Chin na problem z kiełkowaniem. Jeżeli uda mu się ta trudna sztuka, to nowy pęd dość szybko ginie i zamiera.