Nie wylewaj oleju do zlewu! Oto co z nim zrobić, ten patent zdradziła mi babcia
Zazwyczaj po smażeniu zostaje na patelni sporo oleju, którego żal się pozbywać, patrząc na obecne ceny. Dlatego warto go przechować, co sprzyja ekologii oraz oszczędza nie tylko pieniądze, ale i zlewozmywak. Podpowiadamy, co zrobić z olejem po smażeniu.
28.07.2023 11:08
Z pewnością każdy stanął przed dylematem, co zrobić z olejem po gotowaniu. Jedni bez zastanowienia wlewają go do odpływu, a inni zastanawiają się nad jego ponownym wykorzystaniem. W większości restauracji szybkiej obsługi nie jest on wymieniany po każdym użyciu, a korzysta się z niego kilkukrotnie.
Dlaczego nie należy wylewać oleju do zlewu?
Zazwyczaj wylewa się go do zlewu lub toalety, zapominając o całym mechanizmie rur oraz kanalizacji. Na dodatek nie zwraca się uwagi na to, że tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, tylko osiada na bokach rur. Cały ten proces łudząco przypomina ludzkie tętnice u osób chorych na miażdżycę, gdzie wraz z upływem czasu zmniejsza się ich średnica, a tym samym przepływ krwi. Tak samo dzieje się, kiedy olej jest wlewany do opływu. Poza olejem znajdują się w nim także resztki jedzenia i włosy, które tworzą tzw. fatberg, czyli zakrzepłą masę w przewodach kanalizacyjnych. Niestety nie pomoże na to żaden specyfik, ponieważ zlepek ten jest cięższy od wody.
Co zrobić z olejem po smażeniu?
Warto przelać go do butelki lub słoika, a następnie wyrzucić do opadów mieszanych lub oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, który go zutylizuje. Można oddać olej do Mobilnego Punktu Obioru Odpadów albo przygotować z niego mydło gospodarcze. Najlepiej wyjdzie z oleju rzepakowego, ponieważ będzie się dobrze pieniło. Natomiast jeśli zdarzy ci się raz na jakiś czas wylać olej do zlewu, to wsyp do rury 1 szklankę sody oczyszczonej, a potem zalej ją octem oraz wodą i zatkaj na około 10 minut. Po tym czasie wlej do niej wrzątek, a zminimalizujesz ryzyko zatkania rur.
Folia aluminiowa a zużyty tłuszcz
W łatwy sposób możesz pozbyć się go za pomocą folii aluminiowej. Wystarczy wyłożyć nią wlot do odpływu, tworząc swego rodzaju miseczkę, a następnie wlać tam olej. Po chwili, gdy ostygnie, zwiń folię w kulkę i wyrzuć do kosza. W ten sposób pozbędziesz się tłuszczu i nie zatkasz zlewu.