Nie wylewam wody po ugotowaniu jajek. Jest zbyt cenna do pomidorów
Nie tylko odpowiednie warunki i podlewanie jest ważne, aby pomidory dobrze rosły, a plony były bujne i soczyste, by cieszyły później smakiem. Ważne jest też nawożenie. Zapomnij o sklepowych mieszankach. Zastosuj z naszego przepisu nawóz z jajek dla pomidorów.
19.06.2023 15:28
Nawożenie roślin jajkami to bardzo popularna i skuteczna metoda. Dlatego, jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem i uczysz się, czym nawozić pomidory - ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Pielęgnacja pomidorów
Przed zdradzeniem Ci przepisu na nawóz z jajek dla pomidorów, opowiemy Ci trochę o ich pielęgnacji, abyś wiedział, co robić i nie popełniał błędów początkujących ogrodników. Pamiętaj, że pomidory są roślinami światło i ciepłolubnymi, dlatego powinny rosnąć na stanowiskach nasłonecznionych w temperaturze między 18 a 25 stopni. Przymrozki są dla nich zagrożeniem, podobnie zbyt wysoka temperatura, dlatego latem dobrze stosować wobec nich osłonki i częściej podlewać. Pod uprawę pomidorów nadają się najlepiej gleba żyzna o umiarkowanej zawartości próchnicy i lekko kwaśnym odczynie pH. Ważne, aby była dobrze przepuszczalna i przewiewna.
Jak nawozić pomidory?
Przygotowanie nawozu z jajek jest banalne i nie zajmie Ci dużo czasu. Potrzebujesz jedynie ugotować jajka. Następnie, zamiast wylać wodę po ich gotowaniu, zastosuj ją do podlewania pomidorów! Ten trik wzmocni i podwoi plony. Woda, będąca tutaj sekretnym składnikiem nawozu, po ugotowaniu w niej jajek nabiera składników odżywczych, które korzystnie działają na pomidory. Znajdziesz w niej wapń, potas i wiele innych minerałów. Stosuj taką bombę witaminową regularnie, a zobaczysz rezultaty.
Oprysk przeciw szkodnikom
Pomidory są bardzo wrażliwe i narażone na ataki szkodników. Aby je ochronić, zastosuj oprysk z naszego przepisu. Zyskasz pewność, że nic złego nie stanie się twoim uprawom. Jak go zrobić? Pokrusz kostkę drożdży i umieść ją w dużym wiadrze, a następnie zasyp szklanką cukru. Po odczekaniu dwóch godzin zalej całość 10 litrami wody i odstaw na tydzień do fermentacji. Następnie mieszankę rozcieńcz w proporcjach 1:10 z wodą i pryskaj nią swoje warzywa. Szkodniki ich nie ruszą!