Nigdy nie wkładaj do słoika z miodem oblizanej łyżeczki. To poważny błąd
Czy wiesz, jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości? Wystarczy tylko spełnić pięć prostych warunków. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pewność, że miód doskonale smakuje i pozytywnie działa na zdrowie.
02.01.2023 13:49
Po miód sięgamy najchętniej w okresie jesienno-zimowym. Wówczas smakuje najlepiej i oczywiście pozytywnie działa na naszą odporność. Jednak, aby nie stracił swoich właściwości smakowych oraz zdrowotnych, to musisz odpowiednio go przechowywać. Czy wiesz, jak to robić?
Wybierz chłodnie miejsce
Miód najlepiej trzymać w chłodnym miejscu. Najdłużej zachowa on swoje wszystkie właściwości, jeżeli słoiki będziesz trzymał w miejscu, gdzie temperatura oscyluje ok. 10 stopni Celsjusza. Odpowiednia do tego celu będzie piwnica lub spiżarnia (możesz też miód trzymać w lodówce). Staraj się nie przechowywać miodu tam, gdzie temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza. Wówczas szybko straci on swoje właściwości zdrowotne.
Nie zostawiaj otwartego słoika
Zawsze szczelnie zakręcaj słoik z miodem. Po pierwsze bardzo łatwo chłonie on wszystkie zapachy z otoczenia i po pewnym czasie nabierze woni, której z pewnością nie chciałbyś czuć. Szczególnie ma to znaczenia, jeżeli miód przechowujesz w lodówce. Po drugie miód pochłania też wilgoć, co sprzyja rozwojowi drożdży, a także może przyspieszyć jego fermentację. Dlatego nigdy nie wyjmuj go ze słoika za pomocą mokrej łyżeczki.
Nie wkładaj do miodu oblizanej łyżeczki
Absolutnie nie zanurzaj w miodzie już raz oblizanej łyżki. Okazuje się, że enzymy zawarte w ludzkiej ślinie mogą przyspieszyć proces psucia się miodu. Dodatkowo w słoiku nigdy nie zostawiaj metalowej łyżeczki, gdyż z czasem miód nabierze metalicznego posmaku.
Nie wystawiaj słoików na słońce
Miód nie lubi promieni słonecznych i ciepła. Wówczas może dojść do jego przegrzania, czego objawem jest rozwarstwienie się miodu.
Nie podgrzewaj miodu
Miód wszystkie swoje właściwości zdrowotne traci po podgrzaniu go do ok. 50 stopni Celsjusza. Dlatego jeżeli koniecznie chcesz nim posłodzić herbatę czy mleko, to pamiętaj, aby temperatura tego płynu nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza.
Faktem jest, że miód właściwie przechowywany może nawet nigdy nie stracić swoich właściwości spożywczych. Jednak z czasem zanikają jego cenne substancje zdrowotne. W słoiku przechowywanym w temperaturze ok. 1o stopni Celsjusza, enzymy pszczele zaczną zanikać po ok. 26 latach. A to i tak długi okres. ;)