PoradyLajfhakiNigdy nie wyrzucaj krzaków papryki po sezonie. Tego mogłeś nie wiedzieć

Nigdy nie wyrzucaj krzaków papryki po sezonie. Tego mogłeś nie wiedzieć

Papryka jest uniwersalnym warzywem, które nadaje się do wielu potraw. Można też jeść ją solo, jako przekąskę z sosem tzatziki albo jako dodatek do gulaszu czy sałatek. Najlepiej smakuje z własnego ogródka. Niewiele osób jednak wie, jak przezimować paprykę, aby nie kupować kolejnych sadzonek.

jak przezimować paprykę fot. getty images
jak przezimować paprykę fot. getty images

12.09.2023 16:45

Niektórzy mogą mieć obawy przed tym, aby zimować paprykę. Zastanawiają się, czy nie ulegnie ona zniszczeniu przez uschnięcie, czy połamanie. Nie zabiera ona jednak dużo miejsca i jej zimowanie nie należy do najtrudniejszych. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jak przezimować paprykę?

Najważniejsze jest, aby warzywo to przenieść do zimowych kwater przed nastaniem przymrozków. Zbliżająca się jesień to czas, kiedy dni powoli stają się chłodniejsze. Dlatego to najlepszy okres, by przygotować paprykę na zimowanie. Wielu początkujących ogrodników, którzy mają swoje domowe warzywniki w ogrodach, na parapetach czy na balkonach, może obawiać się, czy dobrze przeprowadzi ten proces i nie popełni błędu, który mógłby negatywnie wpłynąć na paprykę, doprowadzając do jej uschnięcia czy innego typu zniszczenia. Hibernacja papryki jest prosta, pod warunkiem, że jest ona zadbana i umieszczona w odpowiednim miejscu. Najpierw należy pozbyć się szkodników z domu, do których należą przędziorki czy mszyce. Rośliny uszkodzone lub chore trzeba dać je do utylizacji. O te zdrowe należy oczywiście zadbać poprzez podlewanie, nawożenie i odpowiednie stanowisko. I co ważne, papryka jest najbardziej produkcyjna w pierwszych latach, ale zdarza się, że niektórzy zimują ją dłużej.

Obraz

Zimowanie papryki

Jeżeli papryka rosła w ogrodzie, wykop ją i przesadź do doniczki. Postawiona przy domu może jeszcze owocować nawet do grudnia. Najważniejsze, aby nie zmarzła. Co ważne, zanim nastanie zima i przeniesiesz papryki do pomieszczenia wewnątrz domu (piwnicy), należy ją przyciąć - nawet do 10 cm wysokości, a także usunąć wszystkie liście, które mogą wywoływać rozwój różnych chorób grzybowych. Najlepiej zrobić to, kiedy papryka już nie owocuje. Tak przygotowana papryka może wytrzymać w pomieszczeniu w temperaturze około 10 stopni Celsjusza. Paprykę zimą należy podlewać umiarkowanie, ponieważ nie lubi ona być nadmiernie wilgotna. Poleca się nawadnianie raz na nawet 3-4 tygodnie. Woda ma tylko podtrzymać ją przez okres zimy, kiedy nie ma ona liści i owoców. Zbyt mocno podlana papryka nie jest odporna na ataki szkodników, które mogą doprowadzić do zniszczenia jej. Papryka może sama zgubić wszystkie liście albo zżółknąć. To jest normalny proces spoczynku. Wiosną zacznie się budzić do życia i będzie można zacząć ją stopniowo wystawiać na zewnątrz.

Obraz