PoradyWiększość osób źle gotuje węgierskie leczo. Wszystko przez ten składnik

Większość osób źle gotuje węgierskie leczo. Wszystko przez ten składnik

Gotowanie leczo nie jest trudne, przynajmniej tak wydaje się większości z nas. W rzeczywistości, w opinii Roberta Makłowicza i innych znawców, większość z nas robi to nieprawidłowo i dodaje przynajmniej jeden zakazany składnik. Wyjaśniamy, czego nie można dodawać do leczo.

czego nie dodawać do leczo, fot. Getty Images
czego nie dodawać do leczo, fot. Getty Images

04.07.2023 17:40

Leczo to jednogarnkowa potrawa wywodząca się z Węgier. W Polsce jest bardzo popularne. Serwuje się je niemal w każdym domu. Problem polega na tym, że to, co podajemy na naszych stołach, w większości przypadków nie jest prawdziwym leczo. Wszystko przez jeden, a czasami nawet kilka składników, które dodajemy do tego dania.

Jak przygotować leczo?

Leczo, przynajmniej to oryginalne, podaje się najczęściej jako dodatek do dań mięsnych. W Polsce zazwyczaj bywa osobną potrawą. Zgodnie z węgierską recepturą podstawowe leczo składa się tylko z papryki, cebuli, pomidorów oraz przypraw. Wszystko należy usmażyć na odpowiednim tłuszczu, najlepiej na smalcu. Potrawa powinna być gęsta, a kawałki warzyw sprężyste.

Czego nie dodawać do leczo? Fot. Freepik
Czego nie dodawać do leczo? Fot. Freepik

Czego nie dodawać do leczo?

Czytając poprzedni akapit, prawdopodobnie zacząłeś się zastanawiać: "Zaraz... A gdzie cukinia lub kabaczek?!". No właśnie... Jak podkreślają znawcy światowej kuchni, w tym najsłynniejszy polski krytyk kulinarny Robert Makłowicz,  cukinia czy kabaczek wcale nie powinny być dodawane do leczo. To jeden z największych błędów popełnianych przy gotowaniu tego dania. Jak podkreśla Makłowicz, prawdziwe leczo nie zawiera również pieczarek. Jeśli chcesz przygotować autentyczne leczo, zapomnij również o wrzucaniu do garnka patisonów i innych tego typu dodatków. Węgierskie leczo to tylko papryka, cebula i pomidory. Danie wzbogacone o cukinię czy pieczarki, do tego o konsystencji bardziej przypominającej zupę niż warzywa w sosie, jest bliższe francuskiemu ratatouille.

Czego nie dodawać do leczo? Fot. Freepik
Czego nie dodawać do leczo? Fot. Freepik

Czy można dodawać do leczo kiełbasę?

Jeśli jesteś zwolennikiem dodawania do leczo kiełbasy, nie musisz się obawiać. Twoje leczo to nadal prawdziwe leczo (oczywiście, jeśli nie zepsułeś potrawy cukinią lub innym dodatkiem). Węgrzy chętnie okraszają potrawę kiełbasą, choć raczej nie wybierają tej, która przypomina naszą śląską lub podwawelską. Zwykle stawiają na kiełbasę paprykową. Opcjonalnie można dodać do dania również boczek.