Nigdy nie wyrzucaj świeżo skoszonej trawy. Zawiera zbyt wiele cennych składników
Przekonaj się, jak wykorzystać skoszoną trawę i co można z niej zrobić. Okazuje się, że spokojnie znajdziesz dla niej zastosowanie w swoim ogrodzie.
10.04.2023 14:05
Już wiosną rozpoczyna się sezon koszenia trawy. Po raz pierwszy warto wyciągnąć kosiarkę na przełomie marca i kwietnia. Natomiast ostatnie koszenie przeprowadź w połowie października. Oczywiście podczas ciepłych miesięcy roku warto kosić trawę co 7 lub 14 dni. Wszystko zależy od tempa jej wzrostu. Później większość osób ścięte źdźbła (czyli odpad zielony) wrzuca do brązowego worka na śmieci (odpady biodegradowalne) i przeznacza do wywiezienia przez odpowiednie służby. Musisz widzieć, że ze skoszonej trawy zrobisz duży użytek w swoim własnym ogrodzie.
Posłuży jako ściółka
Ścięta trawa to doskonały materiał do ściółkowania rabat, a także grządek. Wokół warzyw oraz kwiatów rozsyp trawę (zrób kilkucentymetrową warstwę). Dzięki temu gleba nie będzie tak szybko wysychała i się nagrzewała. Co więcej, chwasty będą miały trudność w przebiciu się przez ściółkę. Z czasem rozkładająca się trawa zostanie zamieniona na nawóz i użyźni glebę (z niej powstaje próchnica).
Oczywiście do ściółkowania nie używaj trawy, którą wcześniej spryskiwałeś chemikaliami. Nie wykładaj też za grubej warstwy trawy, gdyż istnieje duże ryzyko, że ona po prostu zgnije.
Przyda się do mulczowania
Jeżeli masz kosiarkę z funkcją rozdrabniania trawy, to doskonale wiesz, na czym polega zabieg mulczowania. Chodzi tutaj o to, że trawa zostaje skoszona i od razu rozdrobiona na malutkie kawałeczki, które pozostają na darni. Ten zabieg ma szereg pozytywnych korzyści:
- trawa zamienia się w składniki odżywcze (znika konieczność dodatkowego nawożenia trawnika),
- rozdrobione źdźbła stają się pokarmem dla organizmów glebowych,
- kondycja trawnika znacznie się poprawia.
Stanie się składnikiem kompostu
Z trawy możesz spokojnie zrobić kompost. Jednak w tym wypadku musisz wykazać się cierpliwością. W kompostowniku układaj trawę warstwami. Kolejne partie skoszonej trawy przekładaj gałązkami, mączką bazaltową, wyschniętymi pędami i pozostałościami z ogrodu, czy ziemią. Pamiętaj, aby do kompostownika nie wrzucić całej trawy na raz, gdyż wówczas doprowadzisz do tego, że nie dotrze do niej powietrze, a wszystkie istotne mikroorganizmy po prostu wyginą.