PoradyLajfhakiObok cebuli połóż namoczony ręcznik. To niezawodny trik włoskich gospodyń

Obok cebuli połóż namoczony ręcznik. To niezawodny trik włoskich gospodyń

triki z cebulą, fot. Genialne
triki z cebulą, fot. Genialne
29.08.2023 16:24

Cebula to bardzo zdrowe warzywo, które rewelacyjnie podkreśla smak różnych potraw. Zawiera też wiele  witamin i dba o naszą odporność. Ma ona też sporo zastosowań poza kuchnią. Oto triki z cebulą.

Warzywo to, pomimo swojego ostrego zapachu, jest pełne witamin i składników odżywczych. Zawiera w sobie: potas, wapno, żelazo, mangan, magnez, fosfor, siarkę czy kwarcetynę, a także witaminę C, witaminy z grupy B (w tym, B6 i B12) oraz kwas foliowy.

Na co działa cebula?

Jest nisko kaloryczna, ma jedynie 44 kcal w 100 gramach. Co więcej jest pomocna w leczeniu cukrzycy, a także chorób nowotworowych. Co więcej obniża również poziom ciśnienia tętniczego krwi. Tyczy się to każdego rodzaju cebuli. Jedzenie tego warzywa może też zwalczać stany zapalne, a także zapobiega ryzyku rozwoju chorób serca. Syropy z cebuli działają też świetnie na naszą odporność, dlatego stosuje się je w walce z infekcjami oraz pije profilaktycznie. Cebulę używać możesz nie tylko w kuchni. Warto zrobić z niej okłady na nogi (wkładając plasterki cebuli do skarpety), ale też domowy nawóz z łupin.

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkrzpwl7lWoHB1iCSqACsmmq+u4zECrOu+Gf7c/+zOP9rarIDE4y8lE9QoSxVGp33oKXRiNuTge3QnNhSyK49MZKUCWcwbNVwyYQ6l2pgJ8xSZwHvzvhwrADMfBiQY0EXxJpo2uKq5yISezAFCGngrl9jiyjJP6vzvT4zG5gEZr9xoULI1YoAcnINZWS248Xdiutwc6lKVx9GwYqFHSF0t1KJvVStBm/xivnNmZ27W1Y4bU5UcbcYVbhxF+oKTJfwTks55kXgxj+qdmKOdr4aOBQJRx/IoTnru0utJ2GpqdD047tcBSk31sl6sR1shDG7CZ5aV2GDQgF2o0wDHVzHqe6Zz2t6TjzuuvgAgM00E8UD//8AwAA//8DABqoTQmHAgAA
SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkrzpwl7lWoHB1iCSqACsmmq+u4zECrOu+Gf7c/+zOP9rarIDE4y8lE9QoSxVGp33oKXRiNuTge3QnNhSyK49MZKUCWcwbNVwyYQ6l2pgJ8xSZwHvzvhwrADMfBiQY0EXxJpo2uKq5yISezAFCGngrl9jiyjJP6vzvT4zG5gEZr9xoULI1YoAcnINZWS248Xdiutwc6lKVx9GwYqFHSF0t1KJvVStBm/xivnNmZ27W1Y4bU5UcbcYVbhxF+oKTJfwTks55kXgxj+qdmKOdr4aOBQJRx/IoTnru0utJ2GpqdD047tcBSk31sl6sR1shDG7CZ5aV2GDQgF2o0wDHVzHqe6Zz2t6TjzuuvgAgM00E8UD//8AwAA//8DABqoTQmHAgAA

Jak wykorzystać cebulę?

Jeśli masz dość płaczu podczas jej krojenia cebuli, połóż obok niej na desce kawałek ręcznika papierowego. Wcześniej lekko zwilż go wodą. W ten sposób nie będziesz już nigdy ronić łez. Drugi patent dotyczy mrożenia tego warzywa. Najpierw pokrój cebule na 4 części. Następnie wrzuć je do kielicha blendera i zmiel na gładką masę. Potem rozłóż worek do mrożenia. Przelej do niego całą zblendowaną masę z cebuli. Zamknij worek i równo rozprowadź w nim cebulową papkę. Później włóż worek do zamrażarki. Wyjmuj, kiedy tylko będzie potrzeba. Możesz też odłamywać z zamrożonej masy małe kawałeczki. Te dwa triki są proste i ułatwią ci gotowanie. Jeśli zaś masz dość uporczywego zapachu cebuli na rękach - również mamy na to rozwiązanie. Przed krojeniem zwilż ostrze noża wodą i przetrzyj je delikatnie palcami. Podczas obierania cebuli zauważysz, że zapach nie przechodzi na ręce. Widzisz, jakie to proste i genialne.;)

close-up view of basket of onions on sackloth on white background
close-up view of basket of onions on sackloth on white background
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także