PoradyLajfhakiObok cebuli połóż namoczony ręcznik. To niezawodny trik włoskich gospodyń

Obok cebuli połóż namoczony ręcznik. To niezawodny trik włoskich gospodyń

Cebula to bardzo zdrowe warzywo, które rewelacyjnie podkreśla smak różnych potraw. Zawiera też wiele  witamin i dba o naszą odporność. Ma ona też sporo zastosowań poza kuchnią. Oto triki z cebulą.

triki z cebulą, fot. Genialne
triki z cebulą, fot. Genialne

29.08.2023 16:24

Warzywo to, pomimo swojego ostrego zapachu, jest pełne witamin i składników odżywczych. Zawiera w sobie: potas, wapno, żelazo, mangan, magnez, fosfor, siarkę czy kwarcetynę, a także witaminę C, witaminy z grupy B (w tym, B6 i B12) oraz kwas foliowy.

Na co działa cebula?

Jest nisko kaloryczna, ma jedynie 44 kcal w 100 gramach. Co więcej jest pomocna w leczeniu cukrzycy, a także chorób nowotworowych. Co więcej obniża również poziom ciśnienia tętniczego krwi. Tyczy się to każdego rodzaju cebuli. Jedzenie tego warzywa może też zwalczać stany zapalne, a także zapobiega ryzyku rozwoju chorób serca. Syropy z cebuli działają też świetnie na naszą odporność, dlatego stosuje się je w walce z infekcjami oraz pije profilaktycznie. Cebulę używać możesz nie tylko w kuchni. Warto zrobić z niej okłady na nogi (wkładając plasterki cebuli do skarpety), ale też domowy nawóz z łupin.

SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkrzpwl7lWoHB1iCSqACsmmq+u4zECrOu+Gf7c/+zOP9rarIDE4y8lE9QoSxVGp33oKXRiNuTge3QnNhSyK49MZKUCWcwbNVwyYQ6l2pgJ8xSZwHvzvhwrADMfBiQY0EXxJpo2uKq5yISezAFCGngrl9jiyjJP6vzvT4zG5gEZr9xoULI1YoAcnINZWS248Xdiutwc6lKVx9GwYqFHSF0t1KJvVStBm/xivnNmZ27W1Y4bU5UcbcYVbhxF+oKTJfwTks55kXgxj+qdmKOdr4aOBQJRx/IoTnru0utJ2GpqdD047tcBSk31sl6sR1shDG7CZ5aV2GDQgF2o0wDHVzHqe6Zz2t6TjzuuvgAgM00E8UD//8AwAA//8DABqoTQmHAgAA
SSUCv3H4sIAAAAAAAACpyRz27DIAzG75P2DhHnRkrzpwl7lWoHB1iCSqACsmmq+u4zECrOu+Gf7c/+zOP9rarIDE4y8lE9QoSxVGp33oKXRiNuTge3QnNhSyK49MZKUCWcwbNVwyYQ6l2pgJ8xSZwHvzvhwrADMfBiQY0EXxJpo2uKq5yISezAFCGngrl9jiyjJP6vzvT4zG5gEZr9xoULI1YoAcnINZWS248Xdiutwc6lKVx9GwYqFHSF0t1KJvVStBm/xivnNmZ27W1Y4bU5UcbcYVbhxF+oKTJfwTks55kXgxj+qdmKOdr4aOBQJRx/IoTnru0utJ2GpqdD047tcBSk31sl6sR1shDG7CZ5aV2GDQgF2o0wDHVzHqe6Zz2t6TjzuuvgAgM00E8UD//8AwAA//8DABqoTQmHAgAA

Jak wykorzystać cebulę?

Jeśli masz dość płaczu podczas jej krojenia cebuli, połóż obok niej na desce kawałek ręcznika papierowego. Wcześniej lekko zwilż go wodą. W ten sposób nie będziesz już nigdy ronić łez. Drugi patent dotyczy mrożenia tego warzywa. Najpierw pokrój cebule na 4 części. Następnie wrzuć je do kielicha blendera i zmiel na gładką masę. Potem rozłóż worek do mrożenia. Przelej do niego całą zblendowaną masę z cebuli. Zamknij worek i równo rozprowadź w nim cebulową papkę. Później włóż worek do zamrażarki. Wyjmuj, kiedy tylko będzie potrzeba. Możesz też odłamywać z zamrożonej masy małe kawałeczki. Te dwa triki są proste i ułatwią ci gotowanie. Jeśli zaś masz dość uporczywego zapachu cebuli na rękach - również mamy na to rozwiązanie. Przed krojeniem zwilż ostrze noża wodą i przetrzyj je delikatnie palcami. Podczas obierania cebuli zauważysz, że zapach nie przechodzi na ręce. Widzisz, jakie to proste i genialne.;)

close-up view of basket of onions on sackloth on white background
close-up view of basket of onions on sackloth on white background