Weź cebulę i pokrywkę od słoika. Ten trik pokazał mi znajomy z Chin
Ostatnio zrobiłam na przyjęcie cebulowy kwiat — goście ciągle mnie pytali, jak go przygotować. Jest to niezwykle efektowna, a zarazem prosta przekąska, która może być niczym ozdoba na stole.


W każdej kulturze są dania, które zachwycają nietypowym wyglądem. Chiński przysmak z cebuli jest właśnie jednym z nich. Mieszkańcy Europy rzadko kiedy wiedzą, jak go przygotować, a okazuje się, że to banalnie proste. Wystarczy warzywo i nakrętka do słoika, a wyczarujesz genialną przystawkę.
Cebulowy kwiat podbija internet
Na weekendzie planujesz imprezę urodzinową i nie masz pomysłu na przekąski? Koreczki i tortille już ci się znudziły, a inne przystawki są zbyt pracochłonne? Pokażemy ci, jak w łatwy sposób przyrządzić efektowe danie na ciepło, które zasmakuje szczególnie fanom krążków cebulowych. Ostatnio stało się bardzo popularne w internecie i coraz więcej osób zaczyna je przygotowywać. Cały koszt zrobienia takiej przekąski to zaledwie kilka złotych. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu, wystarczy nóż i pokrywka do słoika, co z pewnością znajdziesz u siebie w domu.

cebulowy kwiat zrobi wrażenie na gościach, fot. YouTube/Pyszne na stole


Zobacz również: Nie masz pokrywki do patelni? Tym trikiem ją zastąpisz
Idealna przekąska dla fanów krążków cebulowych
Kochasz cebulę w każdym wydaniu? Nic dziwnego, bo to warzywo potrafi naprawdę zaskoczyć. Smażona cebulka to przysmak wielu, a jeśli dołożymy panierkę, to powstanie istne szaleństwo. Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz kilku składników: jedną dużą cebulę, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę, mąkę ryżową (pszenna również się nada), olej do smażenia i 50 ml mleka. Jeśli chcesz, możesz również przygotować sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego. Jak się za to zabrać? Już tłumaczymy.
- Zacznij od obrania cebuli z brązowej łupiny, a następnie umieść ją na pokrywce ze słoika. Będzie ona przydatna, by warzywo się nigdzie nie poturlało.
- Nacinamy cebulę nożem na krzyż, starając się, by nie przeciąć aż do samego spodu. Pokrywka nam w tym pomoże. Nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu. Następnie rozkładamy nieco piórka cebuli, by powstało coś w rodzaju kwiatu.
- Warzywo wrzucamy do naczynia z zimną wodą na godzinę. Powinno być w całości zanurzone.
- W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i przyprawy. Obok stawiamy talerz z mąką. Osuszoną cebulę maczamy w jajku, a następnie w mące i powtarzamy całość dwa razy.
- Rozgrzewamy olej i smażymy „kwiat”, aż przybierze złocisty kolor. Podajemy na ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.



cebulowy kwiat zrobi wrażenie na gościach, fot. YouTube/Pyszne na stole
Zobacz również: Jak pozbyć się zapachu ze słoika? Ta sztuczka zawsze się sprawdza

