Prosty do przygotowania oprysk zlikwiduje mączniak, zarazę ziemniaczaną i szarą pleśń
otemDrożdże kupujemy zwykle z myślą o wypieku chleba lub ciasta. Jednak swoją uwagę powinni zwrócić na nie wszyscy miłośnicy roślin, gdyż ten produkt można wykorzystać także w ogrodzie. Można z niego zrobić nawóz lub bardzo popularny oprysk z drożdży na pomidory i ogórki, czy róże.
26.08.2022 20:15
Ze sklepu do ogrodu
Każdy ogrodnik amator wie, że roślinom do prawidłowego wzrostu, należy zapewnić odpowiednie składniki mineralne. W tym wypadku z pomocą przychodzą nawozy rolnicze. Zwykle kupujemy je w wygodnych paczkach i łatwo aplikujemy. Jednak z nawozami sztucznymi jest jeden problem. Są bardzo skoncentrowane i istnieje duże ryzyko, że będziemy stosować ich zbyt dużo i zwyczajnie przenawozimy rośliny.
Dodatkowo warzywa kumulują w sobie środki chemiczne, które później trafiają do naszego organizmu. Aby do tego nie dopuścić warto pomyśleć o stosowaniu nawozów naturalnych. Bez trudu zrobisz je ze zwykłych drożdży piekarskich.
Stymulacja wzrostu
Drożdże są bogate w witaminy z grupy B, magnez, sód, cynk, selen, wapń, żelazo. Skutecznie przyspieszają wzrost roślin, sprawiają, że lepiej rozwija się ich system korzeniowy, a także chronią warzywa przed chorobami grzybowymi.
Nawóz z drożdży niefermentowany
Kostkę drożdży (ok. 100 g) rozdrobnij i zalej ciepłą wodą (ok. 10 l). Następnie całość dokładnie wymieszaj oraz odstaw na godzinę. Po upływnie tego czasu możesz już zacząć nawozić rośliny.
Nawóz z drożdży fermentowany
Ma silniejszą moc, wymaga rozcieńczania i proces jego przygotowania trwa dłużej.
Rozdrobnioną kostkę drożdży włóż do dużego garnka i zasyp szklanką cukru. Potem po upływie 1-2 godzin do naczynia wlej 10 litrów wody, wymieszaj i pozostaw na tydzień (wówczas dokona się fermentacja). Przed użyciem nawóz należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:40.
Drożdżowymi nawozami możesz zasilać każdy typ roślin (ozdobne, jadalne). Należy je stosować raz na dwa tygodnie.
Oprysk z drożdży na pomidory i ogórki
Oprysk pomoże w walce z chorobami grzybowymi, pleśnią, zarazą ziemniaczaną czy mączniakiem.
Kostkę drożdży rozpuść w 0,5 l mleka (pełnotłuste). Potem dodaj 10 litrów wody i łyżkę szarego mydła (dzięki niemu oprysk utrzyma się na liściach). Miksturą zraszaj regularnie chore rośliny raz w tygodniu i po każdym deszczu.