PoradyLajfhakiOrganizujesz przyjęcie? Obowiązują Cię nienaruszalne zasady przyjmowania gości!

Organizujesz przyjęcie? Obowiązują Cię nienaruszalne zasady przyjmowania gości!

Jak przyjmować gości w domu? fot. genialne.pl
Jak przyjmować gości w domu? fot. genialne.pl

28.01.2023 20:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli organizujesz spotkanie, wiedz, że zasady savoir-vivre obowiązują nie tylko gości, ale również i gospodarza! Jego postępowanie powinno podlegać tym regułom już od momentu wręczenia lub wysłania zaproszenia. Masz w planach przyjąć bliskich u siebie z jakiejś okazji? Musisz wiedzieć, na co zwracać uwagę i o czym pamiętać, aby dać poznać, że znasz zasady etykiety obowiązujące organizatora przyjęcia.

Jak powinno wyglądać zaproszenie na przyjęcie?

  • Zamieść wszystkie kluczowe informacje: cel spotkania, datę, godzinę rozpoczęcia (i zakończenia – jeśli dotyczy) itd.
  • Pisz zaproszenia imiennie – widząc swoje imię i nazwisko w treści, każdy gość na pewno chętniej przyjdzie, bo już na starcie będzie czuł się potraktowany osobiście i wyjątkowo.
  • Zadbaj o szatę graficzną - powinna być estetyczna i minimalistyczna.
  • Nie wprowadzaj chaosu – krótko i zwięźle poinformuj o tym, co najważniejsze. Podziel informacje na segmenty oddzielone większą interlinią:
    • kto i na co zaprasza,
    • kogo,
    • gdzie i kiedy odbędzie się spotkanie;
    • jaki będzie przebieg wydarzenia;
    • informacje na temat potwierdzenia przybycia.

Jeśli organizujesz przyjęcie urodzinowe lub weselne i spodziewasz się, że Twoi bliscy przyniosą dla Ciebie jakieś podarunki, absolutnie nie umieszczaj na końcu informacji: „Proszę o pieniądze zamiast kwiatów” lub „Zamiast prezentów wolę koperty” itp.

Obraz

To jest w bardzo w złym tonie, aby mówić gościom, jaki prezent mają przynieść. Każdy przyniesie to, co według siebie uważa za stosowne – to, czym naprawdę chce Cię obdarować.

Obraz

Jak kulturalnie rozlać alkohol?

Nie kieruj się zasadą „raz, a dobrze” ;) Nalanie zbyt dużej ilości alkoholu nie jest w dobrym guście. Jeśli przekroczysz połowę kieliszka – goście (wbrew Twoim oczekiwaniom) mogą wcale nie być zadowoleni.

Obraz

Najlepiej, jeśli nalejesz trunku mniej więcej do 2/3 wysokości kieliszka. Rób to powoli, uważając, aby nie rozchlapać ani kropli.

Obraz

Jak dobrać kieliszek do alkoholu?

Kiedy organizujesz oficjalne spotkanie u siebie w domu i chcesz poczęstować swoich gości trunkiem, musisz wiedzieć, w czym go podać!

  • Jeśli serwujesz czerwone wino, przygotuj wysokie kieliszki z cienką nóżką i szerszą czaszą, której kształt przypomina tulipana:
Obraz
  • Do białego wina dobierz nieco mniejsze i niższe kieliszki, które mają znacznie węższą czaszę.
Obraz
  • Szampana lub wino musujące rozlej do wysokich i wąskich kieliszków – tak zwanych „szampanówek”.
Obraz
  • W czym podać wermut lub aperitif? Dla tego rodzaju alkoholu dedykowane są kieliszki w kształcie odwróconego trójkąta, na długiej i wąskiej nóżce.
Obraz
  • Jeśli częstujesz swoich gości koniakiem – potrzebujesz kieliszków dużych i szerokich, które mają niską, a stabilną nóżkę. Ich czasza również przypomina tulipana, jednak jest znacznie większa.
Obraz
  • Jeśli przyjmujesz amatorów whisky – absolutnie zrezygnuj z kieliszków! Zamień je na szklanki.
Obraz
  • Macie ochotę na kawę po irlandzku? Podaj ją w wysokich szklankach o wąskiej podstawie, rozszerzających się ku górze. Ich charakterystyczną cechą jest swego rodzaju podstawka i ucho na dole.
Obraz

Oficjalna kolacja czy organizowane w domu przyjęcie to nie jedyne okazje do tego, by wykazać się znajomością savoir-vivre. Niewystarczającym poziomem kultury czy błędami w interakcjach społecznych możemy wykazywać się codziennie, a nawet nie zdawać sobie z tego sprawy! Czy Ty też nieświadomie łamiesz tych 5 zasad etykiety? Większość ludzi robi to zupełnie nieświadomie...

Te zasady prawidłowego zachowania są absolutnie fundamentalne! Każdy powinien ich przestrzegać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także