Oto na co są dobre młode pędy sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop
Młode pędy sosny najlepiej nadają się do stworzenia preparatów leczniczych, takich jak esencje i syropy. Te ostatnie świetnie sprawdzają się w przypadku wielu chorób związanych ze spadkiem odporności. Podpowiemy ci, jak je przygotować i jak je stosować.
23.05.2023 15:57
Syrop z młodych pędów sosny zawiera wiele cennych składników, które mogą znacząco pomóc organizm walczący z chorobą. Stosuje się go najczęściej wiosna i jesienią, kiedy pogoda jest kapryśna i zmienna, co odbija się na zdrowiu wielu osób. Jest to praktycznie darmowe lekarstwo, które wiele osób nie bez powodu ceni bardziej niż wiele aptecznych produktów.
Jakie właściwości mają młode pędy sosny?
Są one bogatym źródłem składników, które wspierają prawidłową pracę całego organizmu. Posiadają w swoim składzie m.in.:
- witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- flawonoidy, mające działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwutleniające i rozkurczowe;
- sole mineralne, które wpływają na zdrowie naszych kości i zapewniają prawidłowe krążenie wody w naszym organizmie;
- gorycze, poprawiają nasz apetyt i działają także kojąco i uspokajająco;
- olejki eteryczne - to dzięki nim nasz kaszel nie jest dla nas taki uciążliwy.
Może cię również zainteresować: Dlaczego zioła z supermarketów usychają tak szybko? Być może wolałbyś tego nie wiedzieć
Tak zrobisz syrop z młodych pędów sosny
Taki syrop świetnie sprawdza się na kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli i wiele innych infekcji górnych dróg oddechowych. Przygotowując syrop, będziesz potrzebował jeden kg jasnozielonych pędów sosnowych i jeden kg brązowego cukru. Zacznij od umycia pędów, a potem umieść je na słońcu. Następnie potnij je na kawałeczki mające mniej więcej 1-2 cm. Teraz w dowolnym pojemniku ułóż na przemian warstwy pędów i warstwy cukru. Zamknij/zakręć pojemnik/słoik i odstaw go na około 2–3 tygodnie (dobrze, gdyby w pierwszych dniach stał na słońcu). Codziennie mieszaj jego zawartość. Z czasem sok zacznie przykrywać pędy. Kiedy zrobi to w całości, twój syrop będzie gotowy do użycia. Dobrze jest go poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce. U dorosłych zwykle się stosuje po łyżce, trzy, cztery razy dziennie.
Może cię również zainteresować:13 pomysłowych mini-ogrodów na zioła DIY! Pożyteczna i śliczna ozdoba kuchni