PoradyOto sposób na zbrylającą się sól! Już nigdy nie zmieni się w kamień

Oto sposób na zbrylającą się sól! Już nigdy nie zmieni się w kamień

Bez niej nie da się przygotować praktycznie żadnej potrawy. Sól dodaje jedzeniu smaku, a także konserwuje żywność. Niestety czasem w solniczce zamienia się w twardą bryłę i trudno ją wydobyć, by posolić potrawy. Oto sprytny patent na zbrylającą się sól.

Znamy sposób na zbrylającą się sól. Fot. Freepik
Znamy sposób na zbrylającą się sól. Fot. Freepik

11.08.2023 14:34

Odpowiednie przechowywanie żywności to podstawa utrzymania m.in. jej odpowiedniej konsystencji. Nie inaczej jest w przypadku przypraw, które zawsze powinny być sypkie. W przeciwnym razie trudno wydobyć je z pojemników i odpowiednio dozować przy gotowaniu. Jednym z częstych kuchennych problemów jest zbrylająca się sól. Jaki jest sposób na jego rozwiązanie? Wystarczy wykorzystać pewien sprytny patent.

Jak przechowywać sól?

Sól zbryla się pod wpływem wilgoci. A tej w kuchni niestety nie brakuje. Gotowanie wiąże się bowiem z wytwarzaniem sporej ilości pary wodnej. Aby sól zawsze była sypka, musisz odpowiednio ją przechowywać. Trzymaj solniczkę z dala od źródeł wilgoci. Nie stawiaj jej na szafce w okolicy kuchenki czy zlewu, gdzie może się zamoczyć lub zbrylić pod wpływem pary wodnej. Nie przechowuj jej również w pobliżu naczyń z napojami. Jeśli coś się rozleje, sól może zostać zalana i nie będzie nadawała się do użytku. Umieść solniczkę w suchym miejscu, np. w szafce oddalonej nieco od kuchenki. Stosuj również prosty trik, który na 100% uchroni sól przed zbryleniem.

Jaki jest sposób na zbrylającą się sól? Fot. Freepik
Jaki jest sposób na zbrylającą się sól? Fot. Freepik

Jaki jest sposób na zbrylającą się sól?

Pewnie słyszałeś, że niektóre produkty spożywcze mają zdolność pochłaniania wilgoci. Do takich składników należy m.in. ryż. Możesz wykorzystać ten fakt, by sól zawsze była sypka. Umieść w solniczce kilka ziarenek surowego ryżu. Będzie pochłaniał nadmiar wilgoci i zapobiegnie zbrylaniu się soli. Ponieważ jego ziarenka są większe niż drobinki soli, a także dziurki w solniczce, nie musisz obawiać się, że ryż przypadkiem dostanie się do potrawy.

Ryż to sprawdzony sposób na zbrylającą się sól. Fot. Freepik
Ryż to sprawdzony sposób na zbrylającą się sól. Fot. Freepik

Jak jeszcze wykorzystać ryż w domu?

Wiesz już, że ryż to prosty sposób na zbrylającą się sól. Jego właściwości możesz wykorzystać w domu również na inne sposoby.

  • Umieść kilka ziarenek ryżu w zamykanym pojemniku, w którym trzymasz podzielony na ząbki czosnek. Dzięki temu długo pozostanie świeży i nie spleśnieje.
  • Wsyp ryż do niewielkiego słoika i skrop go ulubionym olejkiem eterycznym (ok. 20 kroplami). Nakryj wlot naczynia gazą i zamocuj ją przy pomocy gumki recepturki. Wstaw słoik do szafy, a zawsze będzie w niej ładnie pachniało. Gdy zapach stanie się słabszy, po prostu potrząśnij słoikiem.