PoradyLajfhakiByłam w szoku, gdy odkryłam ukrytą funkcję solniczki. Moi znajomi dalej o niej nie wiedzą

Byłam w szoku, gdy odkryłam ukrytą funkcję solniczki. Moi znajomi dalej o niej nie wiedzą

ukryta funkcja solniczki, fot. genialne.pl
ukryta funkcja solniczki, fot. genialne.pl

04.08.2023 16:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy zdawałeś sobie sprawę, że solniczka ma ukrytą funkcję? Mogłoby się wydawać, że to proste narzędzie do porcjowania soli nie kryje w sobie nic nadzwyczajnego. Tak — jest to prawda, lecz cały proces można jeszcze bardziej uprościć.

Od jakiegoś czasu słyszymy o trikach kuchennych, które często potrafią ułatwić nasze codzienne życie. Jedno narzędzie można wykorzystywać na wiele sposobów, a co za tym idzie, redukujemy ilość niepotrzebnych akcesoriów, które najczęściej walają się po naszych szafkach. Poniższy sposób udoskonali korzystanie z solniczki, a ty skończysz z mozolnym potrząsaniem.

Ukryta funkcja każdej solniczki

Jak to zwykle bywa, bierzemy solniczkę, odwracamy ją dnem do góry i potrząsamy, by wysypać nieco przyprawy. Dziurki często zostają zablokowane przez nadmiar soli, a my musimy nią energicznie poruszać, by posypać danie nieco szybciej. Czasami staje się to wręcz frustrujące, gdy wypadnie zaledwie kilka ziarenek, a podajnik ponownie jest zatkany. Okazuje się, że solenie da się usprawnić. Wystarczy zrozumieć budowę solniczki i wykorzystać jej potencjał. Trik został ujawniony przez szefa kuchni z Argentyny, Paco Almeida. Na dnie szklanego pojemnika, podobnie jak w przypadku słoików i butelek, znajdują się rowki. Nie znalazły się one tam przypadkiem, to właśnie dzięki nim możemy ułatwić sypanie soli. Paco Almeida demonstruje sposób, który polega na przesuwaniu nożem po rowkach na dnie. W ten sposób kryształki soli będą wysypywać się znacznie szybciej. Całość jest widoczna na poniższym TikToku, gdzie sam szef kuchni tłumaczy krok po kroku, co mamy zrobić:

Trik z solniczką ma podzielone opinie

Mimo że triki kuchenne mają na celu poprawę komfortu życia, nie zawsze wpadają w gusta odbiorców. Często są krytykowane ze względu na zły odbiór lub zawiłe instrukcje co do użycia. Podobnie jest z powyższym sposobem, który zebrał sporą rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Część z osób pochwaliła szefa kuchni i przyznała, że zaczęła stosować trik. Inni natomiast potępili całą ideę, tłumacząc, że tradycyjne solenie jest o niebo lepsze. Przetestuj patent i zdecyduj, z którą grupą się zidentyfikujesz.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także