PoradyLajfhakiByłam w szoku, gdy odkryłam ukrytą funkcję solniczki. Moi znajomi dalej o niej nie wiedzą

Byłam w szoku, gdy odkryłam ukrytą funkcję solniczki. Moi znajomi dalej o niej nie wiedzą

Czy zdawałeś sobie sprawę, że solniczka ma ukrytą funkcję? Mogłoby się wydawać, że to proste narzędzie do porcjowania soli nie kryje w sobie nic nadzwyczajnego. Tak — jest to prawda, lecz cały proces można jeszcze bardziej uprościć.

ukryta funkcja solniczki, fot. genialne.pl
ukryta funkcja solniczki, fot. genialne.pl

04.08.2023 16:00

Od jakiegoś czasu słyszymy o trikach kuchennych, które często potrafią ułatwić nasze codzienne życie. Jedno narzędzie można wykorzystywać na wiele sposobów, a co za tym idzie, redukujemy ilość niepotrzebnych akcesoriów, które najczęściej walają się po naszych szafkach. Poniższy sposób udoskonali korzystanie z solniczki, a ty skończysz z mozolnym potrząsaniem.

Ukryta funkcja każdej solniczki

Jak to zwykle bywa, bierzemy solniczkę, odwracamy ją dnem do góry i potrząsamy, by wysypać nieco przyprawy. Dziurki często zostają zablokowane przez nadmiar soli, a my musimy nią energicznie poruszać, by posypać danie nieco szybciej. Czasami staje się to wręcz frustrujące, gdy wypadnie zaledwie kilka ziarenek, a podajnik ponownie jest zatkany. Okazuje się, że solenie da się usprawnić. Wystarczy zrozumieć budowę solniczki i wykorzystać jej potencjał. Trik został ujawniony przez szefa kuchni z Argentyny, Paco Almeida. Na dnie szklanego pojemnika, podobnie jak w przypadku słoików i butelek, znajdują się rowki. Nie znalazły się one tam przypadkiem, to właśnie dzięki nim możemy ułatwić sypanie soli. Paco Almeida demonstruje sposób, który polega na przesuwaniu nożem po rowkach na dnie. W ten sposób kryształki soli będą wysypywać się znacznie szybciej. Całość jest widoczna na poniższym TikToku, gdzie sam szef kuchni tłumaczy krok po kroku, co mamy zrobić:

Trik z solniczką ma podzielone opinie

Mimo że triki kuchenne mają na celu poprawę komfortu życia, nie zawsze wpadają w gusta odbiorców. Często są krytykowane ze względu na zły odbiór lub zawiłe instrukcje co do użycia. Podobnie jest z powyższym sposobem, który zebrał sporą rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Część z osób pochwaliła szefa kuchni i przyznała, że zaczęła stosować trik. Inni natomiast potępili całą ideę, tłumacząc, że tradycyjne solenie jest o niebo lepsze. Przetestuj patent i zdecyduj, z którą grupą się zidentyfikujesz.

Obraz