PoradyLajfhakiPanierka odkleja się od schabowych? Nie zrobiłeś jednej ważnej rzeczy

Panierka odkleja się od schabowych? Nie zrobiłeś jednej ważnej rzeczy

patent na odklejającą się panierkę, fot. Getty Images
patent na odklejającą się panierkę, fot. Getty Images
16.07.2023 11:41

Chrupiące i pyszne mięso lubi niemal każdy. Można do niego podawać różne dodatki lub sosy. W efekcie posiłki w gronie znajomych lub rodziny są prawdziwą ucztą. Sprawdź patent na odklejającą się panierkę, a zawsze wyjdzie idealna.

Kotlet schabowy to klasyczny polski, który od wielu lat króluje na stołach. Przygotowanie go jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Często zdarza się, że przez małe niedopatrzenie mięso jest niesmaczne i wygląda mało apetycznie. Odklejająca się panierka to zmora nie jednej gospodyni, ale dzięki temu patentowi problem ten zniknie na zawsze.

Dlaczego panierka się odkleja?

Uwielbia ją każdy, szczególnie kiedy jest chrupka i złocista. Przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ składa się z mąki, jajek oraz bułki tartej, która pochłania wilgoć. Panierowanie to ostatni etap w obróbce mięsa. Powinien on być wykonywany przed smażeniem. Jednak wielu kucharzy popełnia tutaj błąd. Warto pamiętać, że kiedy bułka tarta namoknie zbyt mocno, to staje się twarda i zaczyna odklejać się od mięsa. Dlatego przed przystąpieniem do pichcenia należy pozbyć się z mięsa nadmiaru wilgoci. Na dodatek po namoczeniu kotletów w mleku zawsze trzeba poczekać kilka chwil, aby mogły się odsączyć. Do tego celu można wykorzystać ręczniki papierowe, które szybko absorbują nadmiar płynów.

breaded lamb chops served with tomato, red onion, green pepper salad on a white plate on a wooden table, close-up
breaded lamb chops served with tomato, red onion, green pepper salad on a white plate on a wooden table, close-up

Pozostałe błędy w panierowaniu

Drugim, ale równie ważnym błędem wpływającym na wygląd oraz smak kotletów jest panierowanie na zapas. Bardzo często wiele osób, chce w ten sposób ułatwić sobie pracę. Mięso należy panierować w dzień, kiedy zamierzamy je smażyć. Najlepiej już w trakcie obtaczania kotletów w panierce, należy zacząć rozgrzewać patelnię. Warto dodać, że mięso pod żadnym pozorem nie może leżeć zapanierowane. Przed gotowaniem trzeba dokładnie umyć i zdezynfekować ręce, a po każdej panierowanej sztuce mięsa trzeba opłukać dłonie z resztek bułki i jajka. W przeciwnym razie będzie się ona przyklejać do palców, zamiast do kotleta. Ostatnim błędem jest smażenie mięsa, na mało rozgrzanym tłuszczu, który jest niewystarczająco gorący. Obróbka termiczna sprawia, że panierka przykleja się do kotleta.

chicken cutlets on frying pan. style rustic. selective focus. The cooking process in a pan of fried meat chop in batter.
chicken cutlets on frying pan. style rustic. selective focus. The cooking process in a pan of fried meat chop in batter.

Sprawdzony patent na odklejającą się panierkę

Wystarczy dodać do rozkłóconych jajek 1 szczyptę soli, 1 szczyptę sody oczyszczonej oraz odrobinę oleju. Sposób ten jest gwarantem na to, że panierka wyjdzie zawsze pyszna.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także