Prosty trik na ugotowanie dużej ilości jajek. Bez marnowania czasu na zagotowanie wody
Jajka są niesamowicie wszechstronne. Można je usmażyć, ugotować na twardo lub na miękko. Nadają się praktycznie do wszystkiego i nawet marynowane smakują doskonale. Jednak przy większej ilości, ich gotowanie może stać się utrapieniem.
04.11.2019 | aktual.: 04.11.2019 15:46
Kiedy potrzebujesz sporą ilość jajek do sałatki i kilku innych potraw, czekasz w nieskończoność aż woda się zagotuje. Jeśli w swojej kuchni nie posiadasz wystarczająco dużego garnka, cały proces jeszcze się wydłuża. Jest na to jednak doskonały sposób.
Wyłącz palnik, nie zawracaj sobie głowy napełnianiem garnka wodą. Uruchom za to piekarnik
Choć perspektywa pieczenia jajek może wydawać się dość dziwna, to bardzo prosty sposób na przygotowanie dużej ilości jajek.
Wystarczy nagrzać piekarnik na 160 stopni. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a blaszka do babeczek świetnie nadaje się do ich przygotowania
Wystarczy teraz włożyć jajka do nagrzanego piekarnika i poczekać około 30 minut. Banalnie prosta sprawa!
Zanim zaczniesz obierać jajka, poczekaj aż odrobinę ostygną. Gotowe! Bez zbędnych czynności i dodatkowej krzątaniny w kuchni.