PoradyFakty i mity o pieczywie z marketów. Większość konsumentów nie ma o tym pojęcia

Fakty i mity o pieczywie z marketów. Większość konsumentów nie ma o tym pojęcia

Pieczywo z supermarketu ma wielu krytyków. Nie brakuje osób twierdzących, że jest niezdrowe, ma więcej konserwantów czy szybciej się psuje niż to z lokalnej piekarni. Sprawdziliśmy, czy te przekonania mają pokrycie w rzeczywistości. Oto cała prawda o chlebach i bułkach z marketów.

Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo z supermarketu? Fot. Freepik
Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo z supermarketu? Fot. Freepik

04.10.2023 17:28

Świadome zakupy to coraz bardziej popularny trend. Łatwo jednak popaść w przesadę i uwierzyć w mity, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Część z nich dotyczy pieczywa. Osoby, które chcą żyć zdrowo, najczęściej biegają po nie do lokalnych piekarni, twierdząc, że chleb czy bułki z marketów są gorszej jakości, np. z powodu konserwantów czy mrożenia. Sprawdziliśmy, jak jest w rzeczywistości.

Jak powstaje pieczywo z supermarketu?

Proces przygotowywania pieczywa, które trafia do marketów, jest podzielony na kilka etapów. Najpierw wyrabiane jest ciasto. Tu nie ma właściwie żadnych różnic w stosunku do tego, co dzieje się w piekarniach. Zmiana zachodzi dopiero w momencie pieczenia chlebów i bułek. Pieczywo z marketu jest wstępnie wypiekane do 80%, a nie do 100%. Następnie mrozi się je, używając do tego zimnego powietrza. Zamrożone produkty trafiają do sklepów, gdzie są na bieżąco dopiekane do 100%. Zaraz po wyjęciu z pieca są wykładane na półki, gdzie kuszą klientów świeżym zapachem.

Czy pieczywo z supermarketu jest gorsze niż z piekarni? Fot. Freepik
Czy pieczywo z supermarketu jest gorsze niż z piekarni? Fot. Freepik

Czy pieczywo z supermarketu jest gorsze niż z piekarni?

Wokół jakości pieczywa z marketów narosło sporo mitów. Wiele osób sądzi, że proces wstępnego wypiekania i mrożenia szkodzi jego jakości. Nie jest to prawda. Mrożenie jest sposobem konserwowania pieczywa, który prawdopodobnie stosujesz również we własnym domu. Dzięki zastosowaniu tej metody w sklepach wypiekana jest taka ilość pieczywa, jaka rzeczywiście jest potrzebna. Dzięki temu nic (lub prawie nic) się nie marnuje, a klienci mają dostęp do świeżych wypieków o różnych porach dnia. Nie jest również prawdą, że pieczywo z supermarketu szybciej traci swoje właściwości. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że wstępne mrożenie i dopiekanie pieczywa w sklepie nie wpływa na to, jak długo pozostaje świeże.

Czy można kupować pieczywo z supermarketu? Fot. Freepik
Czy można kupować pieczywo z supermarketu? Fot. Freepik

Jak wybrać dobre pieczywo?

Argumentem wysuwanym przeciwko marketowym bułkom i chlebom jest także to, że zawierają dużo konserwantów i sztucznych polepszaczy. Również to przekonanie jest błędne. Wypieki ze sklepów są poddawane restrykcyjnym kontrolom jakości i muszą spełniać określone normy. Oczywiście na półkach znajdziemy produkty lepszej i gorszej jakości (w rzemieślniczych piekarniach również). Każdy market musi udostępniać ich pełne składy, więc możesz bez problemu sprawdzić, które są zdrowsze. Jeśli nie znajdziesz ich w skoroszycie w okolicy stoiska z pieczywem, możesz poprosić pracownika sklepu o udostępnienie tych danych. Jeśli zależy ci na tym, by jeść jak najzdrowsze pieczywo, wybieraj ciemne chleby i bułki z mąki pełnoziarnistej.

warto wiedziećzakupychleb