Podaj warzywom, aby dały lepsze plony. Wapń sprawi, że będą o wiele zdrowsze i silniejsze
Suplement wapnia dla roślin jest niezwykle istotny na etapie ich wzrostu. Warzywa potrzebują tego pierwiastka do prawidłowego rozwoju. Pobierają go z gleby, a jeżeli jest go za mało, to uprawy zmarnieją.
28.04.2023 13:11
Warzywa muszą mieć dostarczony wapń, aby mogły dobrze się rozwijać i wydać obfite plony. Ten pierwiastek wpływa też na dobre ukorzenienie się roślin, a także zwiększa ich odporność na czynniki atmosferyczne czy choroby (zwłaszcza czarną zgniliznę). Dzięki takiej suplementacji warzywa pobierają większą ilość wody i składników mineralnych z gleby. Co więcej, ich ściany komórkowe stają się mocniejsze, a one same rosną równomiernie i zwyczajnie są dużo silniejsze.
Jak suplementować roślinom wapń?
Ogromnym źródłem wapnia są skorupki jaj. Najwięcej jest go w tych indyczych. Nie wystarczy jednak, że rozrzucisz je na ziemi pod sadzonkami. Najpierw musisz spowodować uwolnienie się z nich czystego wapnia. Wówczas rośliny bez trudu go sobie przyswoją. Jak to zrobić? Najpierw rozdrobnij skorupki w blenderze lub zmiel w młynku. Później zalej je octem spirytusowym. Taki roztwór pozostaw na ok. 2-3 tygodnie, ale co kilka dni mieszaj go. W tym czasie ze skorupek uwolni się wapń. Jeżeli zauważysz, że specyfik przestanie produkować bąbelki, będzie to znak, że cała reakcja się zakończyła i mieszaniną możesz już suplementować warzywa. Co więcej, ma ona neutralne pH i nie zakwasi gleby w ogrodzie. Do litra wody dodaj 2-4 łyżki wapnia w płynie. Całość przelej do zbiornika i po prostu spryskaj wszystkie rośliny. To najlepszy patent na dostarczenie im czystego wapnia.
Może cię również zainteresować: Zrób ten domowy nawóz, a twoje truskawki zaczną rosnąć w szalonym tempie
Co zrobić ze skorupkami jaj?
- Skorupki nadają się nie tylko do pozyskiwania z nich wapnia. Odstraszą także ślimaki z twojego ogrodu. Rozsyp pokruszone na trasie ich przemarszu i wokół roślin. Ostrej bariery ze skorup z pewnością nie sforsują.
- Dodatkowo zadziałają jak naturalny odkamieniacz. Najpierw wysusz skorupki w piekarniku, a następnie dodaj do nich sodę oczyszczoną, a także trochę octu. Takim środkiem usuniesz kamień z armatury.
Może cię również zainteresować: Zakop to w ogrodzie. Róże zakwitną tak bujnie, że trudno będzie je okiełznać