Podczas świąt wielkanocnych nie wyrzucaj skorupek z jaj. Zbieraj je, bo mogą ci się przydać
W święta wielkanocne jajka są obowiązkowym elementem na stole. Jemy ich wtedy wyjątkowo dużo: faszerowane, w sałatkach itd. Każde z nich trzeba jednak obrać, a wtedy warto odłożyć na bok skorupki, zamiast wyrzucać je do kosza. Dlaczego? Po Wielkanocy można uzbierać ich sporo, a naprawdę warto je uniwersalnie stosować. Jak wykorzystać skorupki jajek?
08.04.2023 14:28
Podczas świąt warto pamiętać, aby każdą skorupkę odkładać na później. Jeśli je wyrzucisz, stracisz naprawdę cenny produkt. Skorupki jajek zawierają wapń, żelazo i inne składniki mineralne. Można je pożytecznie wykorzystać, np. do nawożenia roślin. Ten patent od dawna znały i wykorzystywały nasze babcie. Zobacz, jak to robiły!
Skorupki jajek — dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?
Po śniadaniu wielkanocnym na pewno zostanie ci dużo skorupek po jajkach. Nie wyrzucaj ich odruchowo do śmieci. Zbierz je do pojemnika lub woreczka foliowego i odłóż na później. Jeśli masz rośliny doniczkowe lub ogród — przydadzą się do ich nawożenia, a będą w tym wprost nieocenione. Udowodniono, że nie tylko białko i żółtko są bogactwem witamin i minerałów — skorupki również. Właśnie dlatego są dobrym materiałem jako naturalny nawóz.
Wykorzystaj je jako odżywkę dla roślin
Nasze babcie to mistrzynie domowych rozwiązań. Mają rady i przepisy na wszystko! W końcu główną regułą, którą zawsze się kierowały, była zasada, że w domu nic nie może się zmarnować! Skorupki jajek również. Pokrusz je i dodaj do ziemi roślin doniczkowych lub ogrodowych. Dzięki temu stanie się lepiej odżywiona. Skorupki poprawią jej jakość, a rośliny będą bujnie rosły i cieszyły oczy.
Jak wykorzystać skorupki jajek?
Być może będziesz zaskoczony, ale skorupki jajek można jeść! Wystarczy, że upieczesz je w 120 stopniach przez 90 minut. Potem trzeba zmielić je na proszek, który następnie możesz dodawać do wypieków, koktajli, a nawet kawy — sprawią, że będzie mniej gorzka. Co ważne, w tym ostatnim przypadku nie mogą być sproszkowane, a w kawałkach.
Zastosuj je w łazience
Skorupki jajek to też naturalny odkamieniacz. Wystarczy, że wysuszysz je w piekarniku, a następnie dodasz do nich sodę oczyszczoną i odrobinę octu. Tak przygotowanym środkiem usuniesz kamień z armatury. Można ich też użyć jako ekologicznego i antyalergicznego wybielacza. Wystarczy wziąć garść skorupek i opłukać je, a następnie zagotować we wrzątku. Po 15 minutach należy przesypać je do lnianego woreczka i wrzucić do pralki razem z ubraniami.