PoradyLajfhakiPodczas świąt wielkanocnych nie wyrzucaj skorupek z jaj. Zbieraj je, bo mogą ci się przydać

Podczas świąt wielkanocnych nie wyrzucaj skorupek z jaj. Zbieraj je, bo mogą ci się przydać

W święta wielkanocne jajka są obowiązkowym elementem na stole. Jemy ich wtedy wyjątkowo dużo: faszerowane, w sałatkach itd. Każde z nich trzeba jednak obrać, a wtedy warto odłożyć na bok skorupki, zamiast wyrzucać je do kosza. Dlaczego? Po Wielkanocy można uzbierać ich sporo, a naprawdę warto je uniwersalnie stosować. Jak wykorzystać skorupki jajek?

jak wykorzystać skorupki jajek, fot. Genialne.pl
jak wykorzystać skorupki jajek, fot. Genialne.pl

08.04.2023 14:28

Podczas świąt warto pamiętać, aby każdą skorupkę odkładać na później. Jeśli je wyrzucisz, stracisz naprawdę cenny produkt. Skorupki jajek zawierają wapń, żelazo i inne składniki mineralne. Można je pożytecznie wykorzystać, np. do nawożenia roślin. Ten patent od dawna znały i wykorzystywały nasze babcie. Zobacz, jak to robiły!

Skorupki jajek — dlaczego lepiej ich nie wyrzucać?

Po śniadaniu wielkanocnym na pewno zostanie ci dużo skorupek po jajkach. Nie wyrzucaj ich odruchowo do śmieci. Zbierz je do pojemnika lub woreczka foliowego i odłóż na później. Jeśli masz rośliny doniczkowe lub ogród — przydadzą się do ich nawożenia, a będą w tym wprost nieocenione. Udowodniono, że nie tylko białko i żółtko są bogactwem witamin i minerałów — skorupki również. Właśnie dlatego są dobrym materiałem jako naturalny nawóz.

Eggs breakfast, fresh peeled eggs menu food boiled eggs in a wooden plate decorated with leaves green dill and eggshell, cut in half egg yolks for cooking healthy eating
Eggs breakfast, fresh peeled eggs menu food boiled eggs in a wooden plate decorated with leaves green dill and eggshell, cut in half egg yolks for cooking healthy eating

Wykorzystaj je jako odżywkę dla roślin

Nasze babcie to mistrzynie domowych rozwiązań. Mają rady i przepisy na wszystko! W końcu główną regułą, którą zawsze się kierowały, była zasada, że w domu nic nie może się zmarnować! Skorupki jajek również. Pokrusz je i dodaj do ziemi roślin doniczkowych lub ogrodowych. Dzięki temu stanie się lepiej odżywiona. Skorupki poprawią jej jakość, a rośliny będą bujnie rosły i cieszyły oczy.

Peeled boiled egg on wooden background
Peeled boiled egg on wooden background

Jak wykorzystać skorupki jajek?

Być może będziesz zaskoczony, ale skorupki jajek można jeść! Wystarczy, że upieczesz je w 120 stopniach przez 90 minut. Potem trzeba zmielić je na proszek, który następnie możesz dodawać do wypieków, koktajli, a nawet kawy — sprawią, że będzie mniej gorzka. Co ważne, w tym ostatnim przypadku nie mogą być sproszkowane, a w kawałkach.

Zastosuj je w łazience

Skorupki jajek to też naturalny odkamieniacz. Wystarczy, że wysuszysz je w piekarniku, a następnie dodasz do nich sodę oczyszczoną i odrobinę octu. Tak przygotowanym środkiem usuniesz kamień z armatury. Można ich też użyć jako ekologicznego i antyalergicznego wybielacza. Wystarczy wziąć garść skorupek i opłukać je, a następnie zagotować we wrzątku. Po 15 minutach należy przesypać je do lnianego woreczka i wrzucić do pralki razem z ubraniami.

7 genialnych sposobów na JAJKA