30 sekund - tyle czasu zajmuje mi obranie jajek do sałatki na święta
Obieranie jajek nie raz bywa niezłym sprawdzianem dla nerwów — zwłaszcza wtedy, kiedy skorupka nie chce się obrać lub zrywa się wraz z kawałkami białka, a ty spieszysz się, chcąc przygotować na czas świąteczne śniadanie. Mamy trik na obranie jajek bez stresu i większego wysiłku. Zobacz, jaki!
01.04.2023 | aktual.: 02.04.2023 14:14
Czymże bez jajek byłaby Wielkanoc? To główny element świątecznej sałatki i święconki. Pyszne i zdrowe, a w tym okresie przystrojone w najpiękniejsze kolory. Jednak zdarza się, że ich obieranie to udręka — im świeższe, tym bardziej zaawansowana. Chcesz, aby jajka po ugotowaniu obierały się szybko? Spróbuj zrobić to za pomocą naszego patentu!
Jak obierać jajka ugotowane na twardo?
Jednym z podstawowych składników świątecznej sałatki są ugotowane jajka. Sprawiają, że jest odżywcza, pożywna i pełna smaku. Dobrze smakują też z dodatkiem dobrej jakości majonezu i pietruszki. Ich ugotowanie to nic trudnego, wystarczy wrzucić je do wody i wyjąć po upływie określonego czasu. Jednak obieranie ich ze skorupki jest już większym wyzwaniem — szczególnie jeśli ta nie chce gładko zejść z białka. Wtedy łatwo stracić cierpliwość i przyjemność z jedzenia. Na szczęście jest pewien kreatywny i błyskawiczny sposób na obieranie jajek, który warto stosować.
Dlaczego obieranie jajek jest takie trudne?
Czy wiesz, że jeśli jajko obiera się trudno, to znaczy, że jest świeże? Wynika to z dużej zawartości keratyny i niższego pH w błonie między skorupką a białkiem. Właśnie dlatego świeże jajka nie obierają się tak dobrze, jak te starsze. Są też od nich kwaśniejsze — bo w kwaśnym środowisku keratyna jest mocniejsza. Przez to skorupka często odrywa się z częściami białka. Co więcej, jajka sklepowe często obierają się łatwiej niż te wiejskie. Wynika to z faktu, że w sklepie długo leżą na półce.
Trik na obranie jajek
Co zrobić, aby obieranie jajek było szybkie i łatwe? Oto pełna instrukcja:
- Po ugotowaniu jajek schłodź je pod zimną wodą w kranie.
- Zostaw nieco wody na dnie garnka.
- Nakryj naczynie pokrywką.
- Energicznie potrząsaj garnkiem z jajkami przez kilka sekund (mocno trzymając pokrywkę na swoim miejscu).
- Woda dostanie się pod popękaną skorupkę i sprawi, że jajka niemalże same się obiorą.