Poznaj rodzaje cebul i przekonaj się, do czego nadają się najlepiej
Cebula to jedno z popularniejszych warzyw, które jest szeroko wykorzystywane w kuchni. Wiele osób docenia też jego właściwości lecznicze oraz bakteriobójcze. Poznaj rodzaje cebuli i przekonaj się do jakich dań nadają się najlepiej.
07.09.2022 14:52
1. Cebula żółta (cebula zwyczajna)
Jest najpopularniejsza z całej cebulowej rodziny i na surowo ma dość ostry oraz wyrazisty smak. Po obróbce termicznej staje się łagodniejsza i nie jest już tak mocno wyczuwalna w potrawach. Dodatkowo idealnie nadaje się do smażenia, gotowania, karmelizowania, marynowania czy duszenia. Jest bardzo wszechstronna i doskonale pasuje do jajecznicy. ;)
2. Cebula czerwona
Na surowo ma łagodniejszy smak niż cebula żółta. Wiąże się to z tym, że posiada więcej cukrów prostych. Idealnie nadaje się do przygotowania twarożków czy sałatek. Dodatkowo z czerwonej cebuli można zrobić chutney, sos słodko-kwaśny, ceviche bądź tacos. Oczywiście często znajdziesz ją także na pizzy.
3. Słodka cebula
Zwana jest również cebulą cukrową. Ma całkowicie biały kolor (skórka jest przezroczysta i jasna). Ma łagodny oraz słodkawy aromat i jest jeszcze delikatniejsza od cebuli czerwonej. Spokojnie możesz jeść ją na surowo jako dodatek do twarożków, kanapek czy różnego rodzaju past.
4. Szalotka
Tak naprawdę to nie cebula, a czosnek askaloński (tak rzecz się ma od strony botaniki). Jest mniejsza od zwykłej cebuli i zdecydowanie łagodniejsza w smaku. Łączy w sobie aromat czosnku oraz cebuli. Króluje przede wszystkim w kuchni francuskiej. Jest idealna do sosów, sałatek, a także marynowanie. I spokojnie możesz jeść ją na surowo.
5. Cebula dymka
To mała biała cebulka ze szczypiorkiem. Jest odmianą cebuli zwyczajnej. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie już nigdzie nie rośnie w stanie dzikim. Kojarzona jest ze świeżością oraz nadejściem wiosny. Najsmaczniejsza jest jedzona na surowo. Ponadto idealnie nadaje się jako dodatek do past, twarogu, jajecznicy, zapiekanek, omletów czy wszelkiego rodzaju dipów.