Balkon i ogródOgródPoznaj rodzaje cebul i przekonaj się, do czego nadają się najlepiej

Poznaj rodzaje cebul i przekonaj się, do czego nadają się najlepiej

Cebula to jedno z popularniejszych warzyw, które jest szeroko wykorzystywane w kuchni. Wiele osób docenia też jego właściwości lecznicze oraz bakteriobójcze. Poznaj rodzaje cebuli i przekonaj się do jakich dań nadają się najlepiej.

Rodzaje cebuli Fot. genialne.pl
Rodzaje cebuli Fot. genialne.pl

07.09.2022 14:52

1. Cebula żółta (cebula zwyczajna)

Jest najpopularniejsza z całej cebulowej rodziny i na surowo ma dość ostry oraz wyrazisty smak. Po obróbce termicznej staje się łagodniejsza i nie jest już tak mocno wyczuwalna w potrawach. Dodatkowo idealnie nadaje się do smażenia, gotowania, karmelizowania, marynowania czy duszenia. Jest bardzo wszechstronna i doskonale pasuje do jajecznicy. ;)

Fot. Unsplash
Fot. Unsplash

2. Cebula czerwona

Na surowo ma łagodniejszy smak niż cebula żółta. Wiąże się to z tym, że posiada więcej cukrów prostych. Idealnie nadaje się do przygotowania twarożków czy sałatek. Dodatkowo z czerwonej cebuli można zrobić chutney, sos słodko-kwaśny, ceviche bądź tacos. Oczywiście często znajdziesz ją także na pizzy.

Fot. Unsplash
Fot. Unsplash

3. Słodka cebula

Zwana jest również cebulą cukrową. Ma całkowicie biały kolor (skórka jest przezroczysta i jasna). Ma łagodny oraz słodkawy aromat i jest jeszcze delikatniejsza od cebuli czerwonej. Spokojnie możesz jeść ją na surowo jako dodatek do twarożków, kanapek czy różnego rodzaju past.

Fot. Unsplash
Fot. Unsplash

4. Szalotka

Tak naprawdę to nie cebula, a czosnek askaloński (tak rzecz się ma od strony botaniki). Jest mniejsza od zwykłej cebuli i zdecydowanie łagodniejsza w smaku. Łączy w sobie aromat czosnku oraz cebuli. Króluje przede wszystkim w kuchni francuskiej. Jest idealna do sosów, sałatek, a także marynowanie. I spokojnie możesz jeść ją na surowo.

Fot. Unsplash
Fot. Unsplash

5. Cebula dymka

To mała biała cebulka ze szczypiorkiem. Jest odmianą cebuli zwyczajnej. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie już nigdzie nie rośnie w stanie dzikim. Kojarzona jest ze świeżością oraz nadejściem wiosny. Najsmaczniejsza jest jedzona na surowo. Ponadto idealnie nadaje się jako dodatek do past, twarogu, jajecznicy, zapiekanek, omletów czy wszelkiego rodzaju dipów.

Rodzaje cebuli, fot. Unsplash
Rodzaje cebuli, fot. Unsplash