Poznaj rodzaje cebul i przekonaj się, do czego nadają się najlepiej

Cebula to jedno z popularniejszych warzyw, które jest szeroko wykorzystywane w kuchni. Wiele osób docenia też jego właściwości lecznicze oraz bakteriobójcze. Poznaj rodzaje cebuli i przekonaj się do jakich dań nadają się najlepiej.

ObrazekRodzaje cebuli Fot. genialne.pl
SKOMENTUJ

1. Cebula żółta (cebula zwyczajna)

Jest najpopularniejsza z całej cebulowej rodziny i na surowo ma dość ostry oraz wyrazisty smak. Po obróbce termicznej staje się łagodniejsza i nie jest już tak mocno wyczuwalna w potrawach. Dodatkowo idealnie nadaje się do smażenia, gotowania, karmelizowania, marynowania czy duszenia. Jest bardzo wszechstronna i doskonale pasuje do jajecznicy. ;)

Obrazek
Fot. Unsplash

2. Cebula czerwona

Na surowo ma łagodniejszy smak niż cebula żółta. Wiąże się to z tym, że posiada więcej cukrów prostych. Idealnie nadaje się do przygotowania twarożków czy sałatek. Dodatkowo z czerwonej cebuli można zrobić chutney, sos słodko-kwaśny, ceviche bądź tacos. Oczywiście często znajdziesz ją także na pizzy.

Obrazek
Fot. Unsplash

3. Słodka cebula

Zwana jest również cebulą cukrową. Ma całkowicie biały kolor (skórka jest przezroczysta i jasna). Ma łagodny oraz słodkawy aromat i jest jeszcze delikatniejsza od cebuli czerwonej. Spokojnie możesz jeść ją na surowo jako dodatek do twarożków, kanapek czy różnego rodzaju past.

Obrazek
Fot. Unsplash

4. Szalotka

Tak naprawdę to nie cebula, a czosnek askaloński (tak rzecz się ma od strony botaniki). Jest mniejsza od zwykłej cebuli i zdecydowanie łagodniejsza w smaku. Łączy w sobie aromat czosnku oraz cebuli. Króluje przede wszystkim w kuchni francuskiej. Jest idealna do sosów, sałatek, a także marynowanie. I spokojnie możesz jeść ją na surowo.

Obrazek
Fot. Unsplash

5. Cebula dymka

To mała biała cebulka ze szczypiorkiem. Jest odmianą cebuli zwyczajnej. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie już nigdzie nie rośnie w stanie dzikim. Kojarzona jest ze świeżością oraz nadejściem wiosny. Najsmaczniejsza jest jedzona na surowo. Ponadto idealnie nadaje się jako dodatek do past, twarogu, jajecznicy, zapiekanek, omletów czy wszelkiego rodzaju dipów.

Obrazek
Rodzaje cebuli, fot. Unsplash

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo