PoradyLajfhakiPracowała w mięsnym. Zdradziła jak rozpoznać starą wędlinę w 5 sekund

Pracowała w mięsnym. Zdradziła jak rozpoznać starą wędlinę w 5 sekund

śliski nalot na wędlinie, fot. Getty Images
śliski nalot na wędlinie, fot. Getty Images

02.10.2023 09:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nadal wiele osób je mięso, przez co sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju specjałów. Jednak po zakupach produkty wkładamy do lodówki i często o nich zapominamy. Dlatego po niedługim czasie pojawia się śliski nalot na wędlinie, przez co nie wiemy, czy nadal jest dobra.

Mimo że przechowujemy je w lodówce, to tracą swój kolor i stają się śliskie, a nawet nie pachną przyjemnie. Dlatego wiele osób nie wie, czy warto je jeść. Rozwiązaniem tego problemu jest dokładne zaplanowanie zakupów, aby unikać takich dylematów. Jak właściwie przechowywać wędliny i czy śliski nalot może być niebezpieczny dla zdrowia?

O czym świadczy śliski nalot na wędlinie?

Wyciągamy z lodówki, odwijamy z opakowania i pojawia się nieprzyjemne zaskoczenie. Zakupiona szynka nie zachęca do jedzenia, ponieważ podejrzanie wygląda i pachnie. Wtedy pojawiają się myśli, czy na pewno jest świeża i można ją bezpiecznie jeść. Okazuje się, że śliski nalot to niepokojąca oznaka, która nie powinna być przez nas bagatelizowana. Bardzo często wędlina wydziela kwaśny oraz pleśniowych zapach, a równie często zalatuje amoniakiem. Tym trikiem podzieliła się ze mną koleżanka, która pracowała w mięsnym. Nie bez znaczenia jest konsystencja szynki czy salami. Okazuje się, że mięso ze śliskim nalotem nadaje się tylko do kosza, ponieważ rozpoczął się w nim proces psucia. Jeśli jednak postanowimy je zjeść, to dostaniemy nieprzyjemnych problemów żołądkowych.

Obraz

Jak przechowywać wędlinę, żeby nie było śliskiego nalotu?

Odpowiednie przechowywanie ma niebagatelne znaczenie dla świeżości mięsa. Dlatego od razu po zakupach należy umieścić wędlinę w lodówce. Tak samo powinniśmy postępować po posiłku. Ważne jest to, aby nie miała ona zbyt długiego kontaktu z tlenem, który wpływa na jej psucie. Do tego dobrze sprawdzą się pojemniki próżniowe zamiast papierowych lub plastikowych opakowań. Warto też zwrócić uwagę na to ile mięsa kupujemy. Będąc w sklepie, wybieraj podsuszane rodzaje wędlin oraz te w kawałkach. Należy też jeść je zgodnie z kolejnością kupowania, a wtedy z pewnością nie zdążą się zepsuć.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także