PoradyLajfhakiNie przechowuj tak wędliny w lodówce. Właśnie przez to szybko się psuje

Nie przechowuj tak wędliny w lodówce. Właśnie przez to szybko się psuje

jak przechowywać wędlinę, fot. Gettyimages, Youtube/CafeMaddy
jak przechowywać wędlinę, fot. Gettyimages, Youtube/CafeMaddy
08.08.2023 17:27

Szynka to świetny dodatek do kanapek, zapiekanek, wytrawnych naleśników i wielu innych przekąsek. Świetnie smakuje również solo, podkradana z opakowania. Aby nie straciła szybko swoich walorów, trzeba ją trzymać w odpowiednich warunkach. Oto jak przechowywać wędlinę w lodówce, aby dłużej zachowała świeżość.

Szynka babuni, schab w plasterkach, salami z pieprzem, czy szynka wędzona — do wyboru do koloru. Niezależnie od rodzaju wędliny, trzeba ją bezwzględnie przechowywać w lodówce. Podpowiadamy, jak robić to dobrze, aby nie zmarnować ani plasterka.

Jak przechowywać wędlinę w lodówce?

Kupujemy je nie tylko od święta, chociaż wtedy właśnie najwięcej, aby mieć czym uraczyć rodzinę i zaproszonych gości. Wędliny, bo o nich mowa, to dla większości codzienna przekąska. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez bułki z szynką czy jajecznicy z dodatkiem mięska. Tost również nie smakuje tak samo, jeśli nie ma w środku poza serem, jakiejś dobrej wędliny. Trzeba jednak przechowywać ją w lodówce we właściwy sposób, aby szybko nie straciła świeżości, smaku, aromatu, koloru i struktury (psująca się wędlina ma śliski i dość nieprzyjemny nalot). Właśnie to w połączeniu ze zmianą zapachu jest sygnałem, że czas naszą szynkę wyrzucić. Nie polecamy pod żadnym pozorem dawać takiej psu! Możemy nabawić go niezłych problemów żołądkowych, a tego lepiej uniknąć dla spokoju samego zwierzaka, jak i jego właściciela. Co zrobić, aby dłużej wędlina zachowała świeżość? To proste! Wystarczy przechowywać ją w lodówce w odpowiedni sposób.

A closeup shot of slices of sausages with green lettuce on a wooden board
A closeup shot of slices of sausages with green lettuce on a wooden board

Trik na przechowywanie wędliny

Wiadomo, że suche wyroby mięsne (czyli kabanosy, salami, kiełbasy czy szynki długo dojrzewające) dłużej poleżą w lodówce. Szynki w naturalnych osłonach (i im podobne) wytrzymają o wiele krócej. Niezależnie od ich rodzaju, powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 7°C. Pamiętaj, aby nie zostawiać ich w foliowych woreczkach. Zdecydowanie lepiej przełożyć kupione wędliny do szklanego pojemnika. Wyłóż go wcześniej papierem do żywności. Przekładaj kolejno plasterki szynki papierem, aby każdy był od siebie oddzielony (lub co dwa). Nie zamykaj też pojemnika szczelnie, aby mięso miało dopływ powietrza. Pudełko zostaw na środkowej półce. Tak przechowywane wędliny będą świeże o wiele dłużej!

sausage assortment salami, pepperoni, ham on wooden board
sausage assortment salami, pepperoni, ham on wooden board
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także