12 sztuczek, które zamienią Twoje proste potrawy w kulinarne arcydzieła
Nawet jeśli nie jesteś fanem gotowania, to od czasu do czasu musisz przygotować posiłek dla siebie i swoich bliskich. Czasami drobna zmiana wystarczy, żeby z tylko dobrej potrawy, zrobić prawdziwe, kulinarne arcydzieło.
31.03.2020 | aktual.: 31.03.2020 21:19
Oto sztuczki, które przeniosą przygotowane przez ciebie dania na zupełnie inny poziom!
#1 Poznaj piąty smak
Na pewno jesteś świadomy kiedy dana potrawa jest słodka, słona, kwaśna czy gorzka. Okazuje się, że to nie wszystkie smaki. W XIX wieku francuski szef kuchni, Augusute Escoffier, wynalazł piąty smak, który później został udowodniony naukowo przez japońskiego chemika Kikunae Ikeda. Ten smak jest trudny do opisania, lecz bardzo prosty do rozpoznania. Nazywany jest "umami" i jest bogaty w glutaminian, który tworzy wyrazisty, mięsny posmak. Dodaj kilka kropli sosu sojowego, a Twój gulasz, ryż czy zupy nabiorą nowego smaku.
#2 Do ciasta dodaj sól
Może wydawać Ci się to dość dziwne, ponieważ ciasta, ale uwierz mi, odrobina soli sprawi, że Twoje dania będą smakowały znacznie lepiej. Dodatkowo ciasto drożdżowe będzie rosło szybciej, a pieczone potrawy będą miały złocisty kolor.
#3 Używaj oleju
Dodając olej na patelnię w prosty sposób dowiesz się czy naczynie jest wystarczająco gorące, aby zacząć go używać. Zastosowanie dobrze rozgrzanego oleju podczas smażenia wpływa na wygląd i smak potraw. Dlatego ważne jest aby sprawić, aby olej był odpowiedniej temperatury. Nawet jeśli nie masz termometru spożywczego, łatwo sprawdzisz czy jest już czas na smażenie - jeśli wokół drewnianej łopatki pojawiają się małe bąbelki możesz zacząć smażenie warzyw, z kolei jeśli zobaczysz się lekką parę kłębiącą się nad olejem możesz zacząć smażyć mięso.
#4 Dodaj czarnej herbaty, żeby zarumienić swoje wypieki
Użyj wysokiej jakości czarnej herbaty, a bułeczki będą miały piękną, złotą skórkę. Ważne aby użyć dobrej jakości produktu, ponieważ te tańsze mogą tylko zaszkodzić Twoim wypiekom.
#5 Skrobia kukurydziana sprawi, że Twoje omlety będą puszyste
Odrobina skrobi kukurydzianej sprawi, że każdy omlet będzie bardziej puszysty, a dodatkowo proces smażenia go będzie krótszy. Szefowie kuchni mówią, że przygotowanie go powinno zająć nie więcej niż 15 sekund. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej na 3 jajka.
#6 Wanilii możesz użyć nie tylko w ciastach
Wyciąg z wanilii to świetny suplement, dzięki któremu słodkie wypieki smakują jeszcze "pełniej". Ale wanilia nada się również do podkreślenia smaku sałatek oraz warzyw.
#7 Masło doda kawie wyrazistszego smaku
Jeśli uwielbiasz czarną kawę, ale chcesz, aby nie była aż tak goryczkowa, lecz nie chcesz dodawać do niej wody czy mleka, wystarczy, że użyjesz niewielkiego kawałka masła. Taki napój nie tylko dodaje energii ale także wspomaga odchudzanie i poprawia pracę mózgu.
#8 Ocet sprawi, że ryż będzie chrupiący
Nie chcesz aby po ugotowaniu ryż się kleił? Wystarczy, że do gotującego się ryżu dodasz 1 łyżeczkę octu. Ten trik sprawi, że będzie on wyglądał i smakował lepiej! Pamiętaj, że podczas gotowania możesz poczuć wyrazisty smak octu, nie martw się, kiedy skończysz gotować ryż, aromat nie będzie taki silny.
#9 Jak przygotować drożdże w szybkim czasie
W sytuacji, gdy nie masz czasu i chcesz przyspieszyć proces rośnięcia drożdży, możesz użyć tego triku. Włóż ciasto do plastikowej torebki i umieść ją w misce wypełnioną ciepłą wodą. Po około 15 minutach ciasto całkowicie się podniesie i od razu będziesz mogła go używać do dalszej pracy przy wypiekach.
#10 Boczek nadaje rybom pikantny smak
Aby pozbyć się ostrego zapachu ryby, podczas gotowania połóż na nią plasterek bekonu. Boczek wchłonie nieprzyjemny zapach i doda potrawie wędzonego aromatu. Zaleca się jednak użyć boczku do zaabsorbowania zapachów, a nie do samego zjedzenia. Jeśli jednak zamierzasz smażyć większą ilość ryb, na patelni umieść kilka kawałków obranych ziemniaków.
Robią gulasz warto umieścić w garnku skórkę banana, dzięki czemu mięso będzie miękkie i aromatyczne. Nie zapominaj o dodaniu ulubionych przypraw.
#12 Dodaj trochę wody do jajek sadzonych
Oprócz oleju na patelnie dodaj odrobinę wody. Najpierw rozbij jajka i umieść je na gorącej patelni, a dopiero później dodaj trochę wody (białko musi się trochę ściąć). Ten trik sprawi, że jajka nie przykleją się do patelni oraz będą miały lepszy i delikatniejszy smak.