Prosty test ze szklanką wody powie, czy kupiłeś goździki dobrej jakości
Jak rozpoznać dobrej jakości goździki i przygotować aromatyczne danie z ich użyciem? Okazuje się, że ta przyprawa także może być podrabiana.
30.12.2022 11:35
Goździki to niezwykle aromatyczna przyprawa, po którą chętnie sięgamy zimą oraz podczas przygotowywania świątecznych dań. W rzeczywistości to wysuszone pąki kwiatowe (zbiera się je kiedy są jeszcze zielone) drzewa zwanego goździkowcem korzennym lub czapetką pachnącą. Co ciekawe najwięcej goździków produkują: Indie, Malezja, Sri Lanka, Indonezja, Brazylia, a także Tanzania oraz Madagaskar. Drzewa goździkowe najpierw przez 20 lat tylko dojrzewają, a później przez kolejne 50 lat - wydają owoce.
Jak sprawdzić czy goździki są dobrej jakości?
Goździki zawierają olejki eteryczne, które odpowiadają za ich intensywny zapach, smak, a także szereg właściwości zdrowotnych. Jednak, aby spełniły one swoją funkcję, to faktycznie muszą być dobrej jakości. Jak to zweryfikować? Kilka goździków umieść w szklance z wodą. Jeżeli goździk opada na dno lub unosi się w pionie, to znak, że jest ciężki, gdyż zawiera sporo cennych substancji oleistych. Generalnie im cięższy goździk, tym lepszy. Natomiast przesuszone i stare sztuki będą unosić się na powierzchni.
Dodatkowo po rozkruszeniu główki wartościowego goździka, przekonasz się, że jej zawartość jest lekko wilgotna. Dlatego jeżeli kupisz już goździki dobrej jakości, to koniecznie przechowuj je w hermetycznym opakowaniu oraz w suchym, a także ciemnym miejscu.
Goździki usuwają zapach czosnku
Ciekawą właściwością goździków jest to, że neutralizują woń czosnku. Jeżeli po posiłku nie chcesz pachnieć czosnkiem, to weź do buzi kilka goździków i zacznij je rzuć. Ostry, czosnkowy zapach powinien szybko zniknąć.
Właściwości goździków
- Tymczasowo łagodzą bóle zębów.
- Hamują rozwój niektórych bakterii i grzybów.
- Chronią wątrobę przed negatywnym działaniem alkoholu.
- Zmniejszają wielkość oraz liczbę wrzodów.
- Są bezpieczne dla ciężarnych oraz kobiet karmiących.
- Zawierają dużą ilość manganu i są źródłem m.in. żelaza, wapnia, magnezu czy fosforu.