Prosty test ze szklanką wody powie, czy kupiłeś goździki dobrej jakości
Jak rozpoznać dobrej jakości goździki i przygotować aromatyczne danie z ich użyciem? Okazuje się, że ta przyprawa także może być podrabiana.
Goździki to niezwykle aromatyczna przyprawa, po którą chętnie sięgamy zimą oraz podczas przygotowywania świątecznych dań. W rzeczywistości to wysuszone pąki kwiatowe (zbiera się je kiedy są jeszcze zielone) drzewa zwanego goździkowcem korzennym lub czapetką pachnącą. Co ciekawe najwięcej goździków produkują: Indie, Malezja, Sri Lanka, Indonezja, Brazylia, a także Tanzania oraz Madagaskar. Drzewa goździkowe najpierw przez 20 lat tylko dojrzewają, a później przez kolejne 50 lat - wydają owoce.
Jak sprawdzić czy goździki są dobrej jakości?
Goździki zawierają olejki eteryczne, które odpowiadają za ich intensywny zapach, smak, a także szereg właściwości zdrowotnych. Jednak, aby spełniły one swoją funkcję, to faktycznie muszą być dobrej jakości. Jak to zweryfikować? Kilka goździków umieść w szklance z wodą. Jeżeli goździk opada na dno lub unosi się w pionie, to znak, że jest ciężki, gdyż zawiera sporo cennych substancji oleistych. Generalnie im cięższy goździk, tym lepszy. Natomiast przesuszone i stare sztuki będą unosi ć się na powierzchni.
Dodatkowo po rozkruszeniu główki wartościowego goździka, przekonasz się, że jej zawartość jest lekko wilgotna. Dlatego jeżeli kupisz już goździki dobrej jakości, to koniecznie przechowuj je w hermetycznym opakowaniu oraz w suchym, a także ciemnym miejscu.
Goździki usuwają zapach czosnku
Ciekawą właściwością goździków jest to, że neutralizują woń czosnku. Jeżeli po posiłku nie chcesz pachnieć czosnkiem, to weź do buzi kilka goździków i zacznij je rzuć. Ostry, czosnkowy zapach powinien szybko zniknąć.
Właściwości goździków
- Tymczasowo łagodzą bóle zębów.
- Hamują rozwój niektórych bakterii i grzybów.
- Chronią wątrobę przed negatywnym działaniem alkoholu.
- Zmniejszają wielkość oraz liczbę wrzodów.
- Są bezpieczne dla ciężarnych oraz kobiet karmiących.
- Zawierają dużą ilość manganu i są źródłem m.in. żelaza, wapnia, magnezu czy fosforu.