Balkon i ogródOgródPrzechowuję jabłka jak kazała babcia. Trzymam się 2 zasad i są chrupkie do wiosny

Przechowuję jabłka jak kazała babcia. Trzymam się 2 zasad i są chrupkie do wiosny

Właśnie rozpoczął się sezon na jabłka. To właśnie teraz mamy szansę zjeść najsmaczniejsze okazy. Część z nas posiada w ogródku własną jabłonkę, a plony są w tym roku wyjątkowo obfite. Co zrobić z tak dużą ilością jabłek? Wyjaśniamy, jak je przechowywać, żeby były świeże jak najdłużej.

jak przechowywać jabłka, fot. Getty Images
jak przechowywać jabłka, fot. Getty Images
Adrianna Trusiuk

04.10.2023 09:57

Polska jest największym eksporterem jabłek w całej Unii Europejskiej. Nasze zbiory trafiają do Niemiec, Egiptu, Rumunii, a nawet Kazachstanu. W naszym kraju panują idealne warunki do uprawy jabłonek i wiele osób ma je w swoim ogródku. Na przełomie września i października, owoce zaczynają spadać z drzew. Część z nich ląduję w przetworach, część w sokach czy ciastach, jednak nie zawsze da się wszystko przerobić.

Jak przechowywać jabłka, aby były jak najdłużej świeże?

Zebrałeś dużo jabłek i nie wiesz, co z nimi uczynić? Jeśli przerobisz je na wszystkie możliwie sposoby, możesz schować je do piwnicy. Odpowiednio przechowywane, będą świeże i chrupiące aż do wiosny. Wystarczy, że będziesz trzymać się dwóch zasad. Pierwsza z nich dotyczy miejsca przechowywania. Najlepsza będzie piwnica i to taka, w której panuje najwyższa możliwa wilgotność. Paradoksalnie, wysoka wilgoć bardzo służy jabłkom, w odróżnieniu od większości owoców i warzyw. Jeśli nie masz piwnicy, możesz schować je w spiżarni bądź garażu. Druga, równie istotna zasada dotyczy samego sposobu przechowywania. Owoce powinno trzymać się w specjalnych, drewnianych skrzyniach, które zapewnią odpowiednią cyrkulację powietrza. Jabłka wykładaj warstwami. Każdą z nich przykryj gazetą lub słomą, a następnie, wyłóż na nie resztę owoców.

Jak przechowywać jabłka, fot. Adobe Stock
Jak przechowywać jabłka, fot. Adobe Stock

Przechowuj tak jabłka. Będą chrupkie aż do wiosny

W trakcie wykładania zwróć uwagę na to, czy owoce nie są obite lub też robaczywe. Takie egzemplarze nadają się do wyrzucenia, bowiem przechowywane z innymi jabłkami, zaczną się rozkładać, psując tym samym resztę zbioru. Raz na miesiąc warto sprawić, czy jabłka przypadkiem się nie psują. Jeśli jednak nie masz dostępu do piwnicy, spiżarni czy garażu, owoce możesz trzymać w lodówce. Powinny być odseparowane od innych produktów spożywczych, a najlepsza temperatura dla nich to 0-4 stopnie Celsjusza.

Jak przechowywać jabłka, fot. Adobe Stock
Jak przechowywać jabłka, fot. Adobe Stock