InspiracjePomysłyKulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje kulinarne sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych
Mika

02.10.2022 13:40

Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla Was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.

Soczyste mięso

José Ignacio Pompé/unsplash
José Ignacio Pompé/unsplash

Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć. Aby tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go w lodówce dłużej niż 8 godzin.

Najlepsze naleśniki

Philippe MURRAY-PIETSCH/unsplash
Philippe MURRAY-PIETSCH/unsplash

Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze. Innym sposobem jest dodanie gazowanej wody :)

Przyprawy

Christina Rumpf/unsplash
Christina Rumpf/unsplash

Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do momentu wydobycia się z nich zapachu. Później za pomocą moździerza stwórz własną mieszankę.

Ziemniaczane puree

Gio Bartlett/unsplash
Gio Bartlett/unsplash

By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę śmietany i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.

Idealny stek

Emerson Vieira/unsplsh
Emerson Vieira/unsplsh

Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.

Hello Lightbulb/unsplash
Hello Lightbulb/unsplash

Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że masło będzie miało temperaturę pokojową.

Ryba z delikatną skórką

Alex Teixeira/unsplash
Alex Teixeira/unsplash

Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

Cukier nie tylko do herbaty

Faran Raufi/unsplash
Faran Raufi/unsplash

Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.

Jajka sadzone

Ben Kolde/unsplash
Ben Kolde/unsplash

Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.

Nie bój się czosnku

Anshu A/unsplash
Anshu A/unsplash

Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę jego soku. Unikniesz silnego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.

Chrupiący chleb

Mae Mu/unsplash
Mae Mu/unsplash

Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.

Idealnie kremowa zupa

Erik Mclean/unsplash
Erik Mclean/unsplash

Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.