Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych
Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje kulinarne sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.
02.10.2022 13:40
Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla Was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.
Soczyste mięso
Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć. Aby tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go w lodówce dłużej niż 8 godzin.
Najlepsze naleśniki
Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze. Innym sposobem jest dodanie gazowanej wody :)
Przyprawy
Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do momentu wydobycia się z nich zapachu. Później za pomocą moździerza stwórz własną mieszankę.
Ziemniaczane puree
By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę śmietany i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.
Idealny stek
Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.
Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że masło będzie miało temperaturę pokojową.
Ryba z delikatną skórką
Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.
Cukier nie tylko do herbaty
Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.
Jajka sadzone
Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.
Nie bój się czosnku
Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę jego soku. Unikniesz silnego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.
Chrupiący chleb
Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.
Idealnie kremowa zupa
Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.