14 sztuczek polecanych przez światowych szefów kuchni. Sprawią, że pokochasz gotowanie
Gotowanie jest dla jednym przyjemnością, a dla innych męczarnią, jednak każdy kto chce sam przygotowywać sobie posiłki, musi opanować tą trudną sztukę. Otrzymanie kilku porad od osób, które na co dzień zajmują się prowadzeniem kuchni, może pomóc w rozwijaniu swoich kucharskich umiejętności. Poniższe rady sprawią, że Twoje dania nie tylko będą wyglądać lepiej, ale przyniosą radość codziennego gotowania!
01.03.2020 | aktual.: 01.03.2020 20:31
#1 Nieostre noże
Problem tępych noży nie będzie Cię dłużej trapił. Weź nóż, odwróć kubek i powolnymi ruchami pocieraj nóż o spód naczynia. Po kilku minutach noże będą jak nowe.
#2 Przesolona zupa
Każdemu z nas może się to zdarzyć - gotujesz zupę i wydaje Ci się, że wciąż jest za mało słona, aż w pewnym momencie reflektujesz się, że potrawa jest ZA słona. Nie oznacza to, że musisz ją wylewać i gotować ją od nowa. Weź surowego, obranego ziemniaka i wrzuć do zupy. To warzywo świetnie absorbuje znaczną ilość soli.
#3 Kupowanie steków
Steki mogą być bardzo drogie, ale nie oznacza to że musimy rezygnować z przygotowania tego pysznego posiłku. Zamiast kupować cały kawałek spróbuj przyrządzić trójkątny kawałek wołowiny z dolnej części polędwicy lub stek wykrojony ze szpondra. Z odpowiednią marynatą i dobranym czasem gotowania przygotujesz rewelacyjne danie.
#4 Łupki jajka
Jeśli męczy Cię fakt, że zawsze skorupka jajka wpadnie Ci do omleta, lepiej rozgnieść jajko na płaskiej powierzchni (to spowoduje pęknięcie skorupki) i dopiero wtedy rozłup ją do samego końca, wydobywając wnętrze jajka. Rozbijanie skorupki o rant miski sprawi, że odłamki z pewnością wpadną do miski.
#5 Śliska rączka
Jeśli nóż nie chce zostać Ci w ręce wystarczy, że owiniesz rączkę narzędzia gumkami recepturkami.
#6 Szklana deska
Może wygląda ładnie, ale zdecydowanie działa na niekorzyść Twoich noży. Zamiast szklanej deski wybierz tą wykonaną z drewna lub plastiku.
#7 Odcedzanie jajka
Może brzmi to abstrakcyjnie, ale ten trik jest bardzo skuteczny. Jeśli umieścisz jajko w sitku, nadmiar płynnego białka ścieknie, a jajko pozostanie jędrne i z doskonałym żółtkiem. Teraz każde sadzone wyjdzie idealnie!
#8 Łupki i obierki
Przygotowując posiłek ważne jest, aby w kuchni panował porządek. Weź miskę i wkładaj do niej wszystkie obierki z warzyw czy łupki z jajek. Na koniec gotowania wyrzuć zawartość miski do śmietnika.
#9 Zamrażanie
Jeśli planujesz zachować trochę mięsa, zupy lub sosów na później, spraw aby wszystkie potrawy były jak najbardziej płaskie. To sprawi, że w późniejszym terminie szybciej je odmrozisz.
#10 Przygotowanie kurczaka
Jeśli zamierzasz upiec cały korpus kurczaka, postaraj się wysuszyć go tak dobrze, jak to jest możliwe. Przykryj mięso suchym, papierowym ręcznikiem, posyp go solą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Ten trik sprawi, że skórka kurczaka będzie chrupiąca i soczysta.
#11 Obieranie czosnku
Opieranie niektórych ząbków czosnku może być męczące, ale jeśli chcesz aby ta czynność trwała krócej, wystarczy, że zmiażdżysz nieobrane ząbki czosnku za pomocą rączki od noża. To sprawi, że łupki same się rozejdą.
#12 Obieranie imbiru
Ze względu na nieregularny kształt korzenia, obieranie imbiru za pomocą noża może być niebezpieczne (chyba nie chcesz skończyć z pociętymi palcami?!) Zamiast używać noża, weź do ręki łyżkę. Jest to tak samo efektywny sposób jak obieranie za pomocą ostrego noża.
#13 Krojenie chleba
Jeśli chcesz, żeby każda kromka chleba wyglądała jakby była przecięta laserem, wystarczy, że odwrócisz bochenek chleba.
#14 Jabłko
W przepisie potrzebujesz użyć całe jabłka, ale chcesz pozbyć się środkowej, twardej części owocu? Weź strzykawkę i obetnij jej górną część. Następnie umieść ją w środku jabłka i powoli wyciągaj.