PoradyLajfhakiRozwikłaliśmy tajemnicę czy można jeść surowe ziemniaki. To dobry patent na L4?

Rozwikłaliśmy tajemnicę czy można jeść surowe ziemniaki. To dobry patent na L4?

Każdy wie o tym, żeby je zostawić, a zjeść mięsko, ale nie wszyscy znają fakty o nich. Można przygotowywać je na wiele sposobów, przez co za każdym razem smakują inaczej. Podpowiadamy czy można jeść surowe ziemniaki.

czy można jeść surowe ziemniaki, fot. Getty Images
czy można jeść surowe ziemniaki, fot. Getty Images

03.09.2023 10:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno większość osób przynajmniej raz zastanawiała się nad tym, co się stanie po zjedzeniu surowego ziemniaka. Rodzice zazwyczaj zakazywali tego robić, opowiadając o różnych negatywnych, a nawet tragicznych skutkach. Przez co nikt nigdy nie dowiedział się, jak jest naprawdę.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Zawierają w sobie liczne witaminy m.in. C, A, z grupy B, E i K oraz sole mineralne jak cynk, fluor, jod, potas i żelazo. Są źródłem białka roślinnego oraz skrobi, wokół której narosło wiele mitów. Ziemniaki dostarczają węglowodanów i energii, która napędza nasze komórki do pracy. Nie zawierają tłuszczu, cholesterolu oraz są niskokaloryczne, ale za to mają wysoki indeks glikemiczny. Warzywa te wspierają układ kostny, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie antyrakowe oraz poprawiają sen i pamięć. Jednak nie każdy powinien je jeść, a przede wszystkim wystrzegać się ziemniaków muszą cukrzycy, osoby z insulinoopornością, nadwagą oraz z chorobami układu pokarmowego.

woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik
woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik

Czy można jeść surowe ziemniaki?

Surowe ziemniaki nie są szkodliwe z wyjątkiem dwóch przypadków. Po pierwsze, kiedy ich miąższ jest zielony albo jeśli zaczęły już kiełkować w piwnicy. Kiedy takie warzywo zjemy, to z pewnością dostaniemy gorączki. Dzieje się tak, ponieważ znajduje się w nich szkodliwy i trujący glikozyd — solanina. Wszystkie części ziemniaków, jak liście, łodygi oraz kwiaty posiadają jego największe stężenie, przez co zawsze należy poddać warzywa obróbce termicznej. Wtedy pod wpływem wysokiej temperatury solanina zostaje osłabiona, a my nie odczuwamy żadnych skutków ubocznych po jej spożyciu. Natomiast zielone lub kiełkujące ziemniaki zjedzone na surowo wywołują silne zatrucie pokarmowe i wysoką temperaturę, tak samo, jak pomidory.

Rustic fresh unpeeled potatoes on a white wooden table
Rustic fresh unpeeled potatoes on a white wooden table

Jak wykorzystać ziemniaki oprócz jedzenia?

Jeśli czubki ulubionych butów są za ciasne, a ty akurat obierasz ziemniaki, to wygrałeś życie. Wystarczy, że umieścisz warzywa jak najgłębiej z przodu buta i zostawisz na całą noc. Wydzielający się z nich sok zmiękczy materiał, przez co obuwie będzie łatwiej dopasowywać się do stopy. Rano ziemniaki należy je wyjąć i wytrzeć wkładkę buta do sucha.