Nie wyrzucaj ziemniaków z obiadu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Większość osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu, ponieważ stanowią podstawowy składnik diety. Warto wiedzieć, jak sprawić, aby zawsze były świeże i gotowe do obróbki termicznej. Sprawdź, czy ziemniaki można mrozić.
02.08.2023 16:15
Często zdarza się, że kartofli przygotujemy zbyt dużo. W takich momentach z pomocą przychodzi mrożenie. Niska temperatura pozwoli na ich przechowywanie w bezpieczny. Dzięki temu zawsze będą gotowe do szybkiego użycia, przez co oszczędzimy cenny czas.
Jakich ziemniaków nie mrozić?
Nigdy nie wkładaj do zamrażarki surowych ziemniaków, ponieważ po wyciągnięciu staną się ciemne i pomarszczone. Bez obróbki termicznej ich naturalne enzymy są aktywne. Przez to, mimo zimna, następuje proces dojrzewania, a następnie rozkładu. Surowe ziemniaki wyjęte z zamrażalnika podlegają procesowi utleniania, dlatego pojawia się na nich czarny kolor. W efekcie, zamiast oszczędzić produkt, to go marnujemy, a ziemniaki i tak musimy wyrzucić do kosza.
Jak mrozić ziemniaki?
W sklepach dostępny jest szereg mrożonych produktów ziemniaczanych w postaci m.in. frytek lub łódeczek, które wystarczy usmażyć lub upiec. Najlepiej smakują, gdy przygotujemy je od razu po wyjęciu z zamrażarki (bez wcześniejszego rozmrażania).
- Dlatego najpierw pokrój (lub zostaw w całości) ugotowane ziemniaki, słodź, a następnie włóż do do szczelnych opakowań np. woreczków strunowych i umieść w zamrażarce.
- Jeżeli masz nadmiar surowych ziemniaków i zaczynają się one powoli psuć, to koniecznie je zblanszuj. Wystarczy wrzucić je do wrzątku i gotować przez kilka minut, a następnie odcedzić oraz zalać zimną wodą. Mniejsze kawałki kartofli należy blanszować 5 minut, a większe 10 minut. Na koniec osusz ziemniaki i ułóż je na tackach. Po 4-6 godzinach spędzonych w zamrażalniku, wsyp pyry do woreczka i szczelnie zamknij.
Wskazówki dotyczące mrożenie ziemniaków
- W całości najlepiej mrozić młode ziemniaki, ponieważ potem są smaczniejsze.
- Placki ziemniaczane i domowe frytki nadadzą się idealnie do mrożenia. Pamiętaj tylko, aby nie usmażyć ich do całkowitej miękkości.
- Tłuczone ziemniaki po obiedzie spokojnie możesz mrozić. Uformuj z nich placuszki i umieść na tacce. Kiedy już staną się całkowicie twarde, przełóż je do woreczków oraz umieść w zamrażarce.