Sadziłeś bukszpan jesienią? Właśnie teraz jest najwyższa pora, by go przyciąć!
Bukszpan to bardzo wdzięczna roślina. Można formować ją w ogrodzie na wiele sposobów. Jest też łatwa w uprawie, dlatego z pewnością sobie z nią poradzisz. Jeśli sadziłeś ją jesienią, to przyszedł czas na jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Jak przycinać bukszpan? Zrób to tak, aby mu nie zaszkodzić.
05.04.2023 16:29
Bukszpan, jak wiele innych krzewów ogrodowych, wymaga przycinania. To konieczne, aby mógł lepiej się rozwinąć i gęsto rosnąć. Jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem i nie wiesz, jak przycinać bukszpan — poznaj nasze wskazówki.
Jak dbać o bukszpan?
Krzew ten popularnie stosuje się pod żywopłot — podobnie jak tuję. Jego zaletą jest możliwość uniwersalnego formowania, co pozwala tworzyć piękne ogrodowe aranżacje. Pielęgnacja bukszpanu nie kończy się wyłącznie na podlewaniu i zapewnieniu mu odpowiedniego stanowiska. Ważne jest też jego przycinanie, aby krzew rozwijał się gęsto, i zależy ono od występującej pory roku. Dlatego, jeśli zasadziłeś go jesienią, pierwsze cięcie zrób wczesną wiosną. Przycinaj wtedy bukszpan nawet na 1/2 długości pędów. Jeśli zaś posadziłeś go wiosną, to przeprowadź cięcie zaraz po jego ukorzenieniu się i skróć pędy o 1/3 długości.
Kiedy przycinać bukszpan?
Zaleca się, aby bukszpan przycinać dwa razy do roku. Doświadczeni ogrodnicy radzą, aby robić to nawet 3 razy w roku.
- Pierwsze, najważniejsze cięcie wykonuje się wiosną — dokładnie między końcówką marca a początkiem maja.
- Drugie cięcie robi się latem — najczęściej w połowie czerwca.
- Trzecie cięcie zaleca się przeprowadzić na końcu lata — w sierpniu.
W przypadku bukszpanów formowanych stosuje się tzw. okresowe cięcia kształtujące. Przeprowadza się je raz na cztery tygodnie w okresie od kwietnia do września. Ważne, aby przycinać bukszpan w suche dni, najlepiej bliżej wieczora, kiedy promienie słońca nie są tak intensywne. Wiosenne cięcie wykonuje się dopiero wtedy, kiedy mamy pewność, że nie wystąpią już przymrozki.
Formowanie bukszpanu
Oto kilka wskazówek, jak uformować bukszpan:
- Najlepszy czas na formowanie bukszpanu to wiosna lub jesień. W ciągu tych sezonów roślina jest w fazie wzrostu, co ułatwia nadanie jej pożądanego kształtu.
- Potrzebujesz do tego nożyc do żywopłotu lub nożyc ogrodowych. Upewnij się, że narzędzia są ostre i czyste — w przeciwnym razie mógłbyś uszkodzić roślinę.
- Zanim przystąpisz do cięcia, zdecyduj, jak chcesz ukształtować bukszpan — czy ma mieć kształt kuli, stożka czy jeszcze inny.
- Przytnij wszystkie martwe i uszkodzone gałęzie, aby zachęcić roślinę do produkcji nowych pędów.
- Tnij bukszpan delikatnie i nie odcinaj zbyt wiele na raz — inaczej sprawisz, że roślina będzie mniej odporna na choroby i szkodniki.
- Regularne cięcie i pielęgnacja bukszpanu pozwala na zachowanie jego zdrowia i atrakcyjnego wyglądu.
Pamiętaj, że formowanie bukszpanu wymaga cierpliwości i regularnej pracy, ale efekty są tego warte.