11 złotych zasad savoir-vivre przy stole. Dzięki nim zjesz posiłek bez stresu
Spożywając posiłki w towarzystwie lub na jakiejś uroczystości, należy umieć odpowiednio się zachować. Poznaj zasady savoir-vivre stosowane przy stole.
08.12.2022 | aktual.: 08.12.2022 18:30
1. Po sztućce sięgaj od zewnętrznej strony
Jeżeli podczas przyjęcia przewidzianych jest kilka dań, to obok talerza zauważysz również pokaźną kolekcję sztućców. Wówczas zasada jest jedna: zawsze używaj sztućców w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Dzięki temu nie musisz pamiętać, który widelec jest przeznaczony do jakiej potrawy.
2. Nie kładź łokci na stole
Na stole nigdy nie powinieneś kłaść łokci. Na blacie mogą, podczas jedzenia, mogą znajdować się tylko nadgarstki i dłonie. Najlepiej by było, gdybyś łokcie trzymał w taki sposób, aby przylegały do ciała.
3. Używaj sztućców do komunikacji z obsługą
Naucz się dawać obsłudze znaki za pomocą sztućców.
- Skrzyżowany nóż i widelec: oznacza, że już skończyłeś i oczekujesz podania kolejnej potrawy.
- Widelec i nóż ułożone w kształcie odwróconej litery V: jeszcze nie skończyłeś jeść, ale robisz sobie przerwę i nie chcesz, aby kelner zabrał Twój talerz.
- Widelec i nóż ułożone na godzinę piątą: już kończyłeś jeść i obsługa może zabrać talerz.
- Nóż wetknięty w ząbki widelca: takim komunikatem dajesz do zrozumienia, że danie Ci nie smakowało.
4. Nie dmuchaj na jedzenie
Jeżeli danie jest gorące, to nie dmuchaj na jego kęsy. Poczekaj natomiast chwilę, aż przestygnie i dopiero wówczas zabierz się do jedzenia.
5. Nóż służy tylko do krojenia mięsa
Noża należy używać jedynie do krojenia mięs. Do przepołowienia makaronu lub ziemniaków, powinieneś wykorzystać widelec. Oczywiście po jedzenia ryb również dostaniesz specjalny nóż, który przeznaczony jest do wyjmowania ości.
6. Zupy nigdy nie jedz do końca
Zupę jedz do momentu, kiedy nie jest konieczne przechylanie talerza. Jeżeli już nie jesteś w stanie nabrać płynu, to zakończ konsumpcję i zostaw resztę dania. Oczywiście w prywatnym gronie możesz pozwolić sobie na trochę swobodniejsze zachowanie. Wówczas zawsze przechylaj talerz od siebie. Uchroni Cię to przed ewentualnym oblaniem ubrania.
7. Nie krój chleba nożem
Pieczywo należy rozrywać i wydzielać sobie małe kęsy. Absolutnie nie krój bułek lub chleba nożem.
8. Nie zakładaj nogi na nogę
Pod stołem nie zakładaj nogi na nogę. Kończyny trzeba trzymać równolegle do siebie. Dzięki temu nie kopniesz sąsiada pod stołem.
9. Alkohol rozlewa gospodarz
Jako pierwszy alkohol nalewa zawsze gospodarz i to on wznosi pierwszy toast.
10. Serwetkę połóż na kolanach
Serwetkę należy rozłożyć na kolanach. Służy ona do wycierania dłoni oraz kącików ust podczas jedzenia. Natomiast nie stosuj je do wycierania potu, nosa, szklanek czy karku. Jeżeli w trakcie posiłku chcesz odejść od stołu, to połóż serwetkę na krześle. Tymczasem po skończonej degustacji zostaw ją zmiętą po prawej stronie nakrycia.
11. Nie grzeb w jedzeniu
Jeżeli nakładasz sobie danie z dużego półmiska, to nigdy w nim nie grzeb i nie szukaj lepszego kąska. Nałóż pierwszy kawałek z brzegu. Dodatkowo użyj do tego przeznaczonych sztućców, a nie tych, którymi jesz posiłek.