Posmaruj ser solonym masłem i zobacz co się stanie. Będziesz zachwycony
Ser kochają właściwie wszyscy, a jego rodzajów jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnio odkryliśmy coś całkowicie nowego: jedzenie sera posmarowanego solonym masłem.
04.08.2023 08:50
Sery są świetnym dodatkiem do potraw. I nie mamy tutaj na myśli, jedynie włoskiej pizzy. Sprawdzają się też do sałatek, na kanapki czy w formie zupy. Kombinacji jest naprawdę dużo. Oto powód, dla którego warto ser posmarować masłem z solą!
Dlaczego warto smarować ser solonym masłem?
To trik, który zdradziła nam nasza przyjaciółka, miłośniczka serów. Nie tylko jest prawdziwym łasuchem, ale też ma świetną rękę do robienia domowych serów. Zawsze, kiedy jesteśmy u niej z wizytą, nie możemy się powstrzymać, przed skosztowaniem jej wyrobów. Ostatnio pokazała nam trik, który pozwala przedłużyć świeżość serów (szczególnie tych miękkich i twarogów). Cały patent sprowadza się do posmarowania sera masłem z solą. Dzięki temu zapobiegniesz pojawianiu się na nim pleśni. Solone masło wytworzy na powierzchni sera swego rodzaju warstwę ochronną, która zabezpieczy produkt przed wilgocią. Dodatkowo sery nie będą tak szybko się psuły, ani wysychały. Nie musisz używać dużo masła. Wystarczy tylko jego cienka warstwa. Dzięki temu ser wytrzyma w lodówce nawet kilka tygodni.
Jak zrobić domowy ser?
Zapomnij o kupowaniu go w sklepach. Nie wszystkie mają naturalny, a także dobry skład. Miej świadomość tego, co jesz i zrób z naszego przepisu domowy ser z nutą chili.
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%,
- 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego,
- 3 żółtka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku litr mleka.
- Dodaj mocno pokruszony ser i sól.
- Zamieszaj.
- Podgrzewaj tak długo, aż oddzieli się serwatka.
- Uzyskany produkt przelej na sicie, a serwatkę wylej. Zachowaj tylko skrzep.
- Podgrzej masło w dużym garnku.
- Kiedy się rozpuści wrzuć ser i energicznie mieszaj, aż będzie płynny.
- Dodaj jajka, a następnie wymieszaj. Dorzuć sodę i znów mieszaj.
- Masa powinna mieć konsystencję sera topionego. Wtedy wyłącz gaz.
- Dodaj chili i tymianek.
- Ser przełóż go do woreczka foliowego i włóż do dowolnego pojemnika.
- Na końcu wstaw do lodówki. Następnego dnia możesz kroić go na kanapki.
I gotowe!