Posmaruj ser solonym masłem i zobacz co się stanie. Będziesz zachwycony

Ser kochają właściwie wszyscy, a jego rodzajów jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnio odkryliśmy coś całkowicie nowego: jedzenie sera posmarowanego solonym masłem.

Obrazekser, fot. Getty Images

Sery są świetnym dodatkiem do potraw. I nie mamy tutaj na myśli, jedynie włoskiej pizzy. Sprawdzają się też do sałatek, na kanapki czy w formie zupy. Kombinacji jest naprawdę dużo. Oto powód, dla którego warto ser posmarować masłem z solą!

Dlaczego warto smarować ser solonym masłem?

To trik, który zdradziła nam nasza przyjaciółka, miłośniczka serów. Nie tylko jest prawdziwym łasuchem, ale też ma świetną rękę do robienia domowych serów. Zawsze, kiedy jesteśmy u niej z wizytą, nie możemy się powstrzymać, przed skosztowaniem jej wyrobów. Ostatnio pokazała nam trik, który pozwala przedłużyć świeżość serów (szczególnie tych miękkich i twarogów). Cały patent sprowadza się do posmarowania sera masłem z solą. Dzięki temu zapobiegniesz pojawianiu się na nim pleśni. Solone masło wytworzy na powierzchni sera swego rodzaju warstwę ochronną, która zabezpieczy produkt przed wilgocią. Dodatkowo sery nie będą tak szybko się psuły, ani wysychały. Nie musisz używać dużo masła. Wystarczy tylko jego cienka warstwa. Dzięki temu ser wytrzyma w lodówce nawet kilka tygodni.

ser
sery, fot. Freepik

Jak zrobić domowy ser?

Zapomnij o kupowaniu go w sklepach. Nie wszystkie mają naturalny, a także dobry skład. Miej świadomość tego, co jesz i zrób z naszego przepisu domowy ser z nutą chili.

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%,
  • 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego,
  • 3 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  • Zagotuj w garnku litr mleka.
  • Dodaj mocno pokruszony ser i sól.
  • Zamieszaj.
  • Podgrzewaj tak długo, aż oddzieli się serwatka.
  • Uzyskany produkt przelej na sicie, a serwatkę wylej. Zachowaj tylko skrzep.
  • Podgrzej masło w dużym garnku.
  • Kiedy się rozpuści wrzuć ser i energicznie mieszaj, aż będzie płynny.
  • Dodaj jajka, a następnie wymieszaj. Dorzuć sodę i znów mieszaj.
  • Masa powinna mieć konsystencję sera topionego. Wtedy wyłącz gaz.
  • Dodaj chili i tymianek.
  • Ser przełóż go do woreczka foliowego i włóż do dowolnego pojemnika.
  • Na końcu wstaw do lodówki. Następnego dnia możesz kroić go na kanapki.

I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo