Zawsze zbieram czerstwy chleb. Dzieci kochają deser, który z niego robię
Czy wiesz jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nie musisz pozbywać się zeschniętego chleba oraz bułek. Z nich da się zrobić jeszcze użytek.
11.06.2023 16:02
Wyrzucanie do kosza żywności nie jest najlepszą praktyką. Zwłaszcza, że w niektóre produkty można tchnąć drugie życie. Jest wiele patentów na przeprowadzenie żywnościowego recyklingu. Przekonaj się jak sprytnie wykorzystać zleżałe już bułki oraz chleb.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Jeżeli kupione przez Ciebie pieczywo przeleżało w chlebaku już kilka dni i nie jest zbyt miękkie, to możesz spróbować je reaktywować. W tym celu włóż je do kuchenki mikrofalowej na ok. 30-40 sekund. Możesz też spróbować odświeżyć je na parze. Te dwa patenty naprawdę dają bardzo dobre rezultaty. Chleb znowu stanie się miękki i będziesz mógł z niego zrobić kanapki. Oczywiście są też inne sposoby na chlebowy recykling.
- Nie musisz kupować bułki tartej w sklepie. Wystarczy, że na tarce o grubych oczkach zetrzesz zeschnięte pieczywo. To zdrowsza wersja sklepowego produktu (bez zbędnych dodatków).
- Chleb pokrój w kostki i zrób z nich grzanki. Wystarczy kosteczki podsmażyć na suchej patelni do momentu, aż ich skórka się zarumieni. Grzanki są doskonałym dodatkiem do zupy.
- Zapiekanki lubią wszyscy. Możesz je zrobić z czerstwego pieczywa. Na kawałki bułki czy chleba połóż ulubione dodatki, a następnie posyp je serem i włóż do piekarnika.
- Chyba każdy w dzieciństwie jadł chleb maczany w jajku. Możesz spokojnie odświeżyć to danie. Najpierw roztrzep jajko i dodaj przyprawy. Później maczaj w nim pieczywo i smaż na patelni. Oczywiście najlepiej smakuje z keczupem.;)
- Z bułek maślanych czy czerstwej chałki zrobisz też świetny deser. Namocz je dobrze w mleku wymieszanym z cynamonem oraz cukrem. Na koniec usmaż na maśle. Podawaj z dżemem.
Czy pieczywo można mrozić?
Jeżeli wiesz, że kupiłeś za dużo pieczywa, to nie przytrzymuj go w chlebaku, tylko włóż do zamrażarki. Chleb czy bułki zapakuj do woreczka, odetnij dopływ powietrza i zamroź. Natomiast, aby po rozmrożeniu pieczywo było smaczne, to podgrzej je w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.