Zawsze zbieram czerstwy chleb. Dzieci kochają deser, który z niego robię

Czy wiesz jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nie musisz pozbywać się zeschniętego chleba oraz bułek. Z nich da się zrobić jeszcze użytek.

Obrazekjak wykorzystać czerstwe pieczywo i nie marnować jedzenia, fot. gettyimages

Wyrzucanie do kosza żywności nie jest najlepszą praktyką. Zwłaszcza, że w niektóre produkty można tchnąć drugie życie. Jest wiele patentów na przeprowadzenie żywnościowego recyklingu. Przekonaj się jak sprytnie wykorzystać zleżałe już bułki oraz chleb.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Jeżeli kupione przez Ciebie pieczywo przeleżało w chlebaku już kilka dni i nie jest zbyt miękkie, to możesz spróbować je reaktywować. W tym celu włóż je do kuchenki mikrofalowej na ok. 30-40 sekund. Możesz też spróbować odświeżyć je na parze. Te dwa patenty naprawdę dają bardzo dobre rezultaty. Chleb znowu stanie się miękki i będziesz mógł z niego zrobić kanapki. Oczywiście są też inne sposoby na chlebowy recykling.

  • Nie musisz kupować bułki tartej w sklepie. Wystarczy, że na tarce o grubych oczkach zetrzesz zeschnięte pieczywo. To zdrowsza wersja sklepowego produktu (bez zbędnych dodatków).
  • Chleb pokrój w kostki i zrób z nich grzanki. Wystarczy kosteczki podsmażyć na suchej patelni do momentu, aż ich skórka się zarumieni. Grzanki są doskonałym dodatkiem do zupy.
  • Zapiekanki lubią wszyscy. Możesz je zrobić z czerstwego pieczywa. Na kawałki bułki czy chleba połóż ulubione dodatki, a następnie posyp je serem i włóż do piekarnika.
  • Chyba każdy w dzieciństwie jadł chleb maczany w jajku. Możesz spokojnie odświeżyć to danie. Najpierw roztrzep jajko i dodaj przyprawy. Później maczaj w nim pieczywo i smaż na patelni. Oczywiście najlepiej smakuje z keczupem.;)
  • Z bułek maślanych czy czerstwej chałki zrobisz też świetny deser. Namocz je dobrze w mleku wymieszanym z cynamonem oraz cukrem. Na koniec usmaż na maśle. Podawaj z dżemem.
Obrazek
jak wykorzystać czerstwe pieczywo, fot. gettyimages

Czy pieczywo można mrozić?

Jeżeli wiesz, że kupiłeś za dużo pieczywa, to nie przytrzymuj go w chlebaku, tylko włóż do zamrażarki. Chleb czy bułki zapakuj do woreczka, odetnij dopływ powietrza i zamroź. Natomiast, aby po rozmrożeniu pieczywo było smaczne, to podgrzej je w piekarniku przez  10-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Obrazek
jak wykorzystać czerstwe pieczywo, fot. gettyimages

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo