NewsyRozmiar i kształt sera w dwupaku wcale nie są przypadkowe. Oto z czego wynikają

Rozmiar i kształt sera w dwupaku wcale nie są przypadkowe. Oto z czego wynikają

Ser żółty dla wielu osób stanowi jeden z największych przysmaków. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek dlaczego plastrowany ser w dwupaku, a często także mniejszym opakowaniu ma taki, a nie inny kształt i rozmiar?

Ser w dwupaku fot. Genialne.pl
Ser w dwupaku fot. Genialne.pl
Manuel

18.11.2022 10:29

Jak powstaje ser?

Do produkcji sera, wytwarzanego głównie z mleka krowiego (z pewnymi ilościami mleka pochodzącego od kóz i owiec), używa się mleka pełnotłustego oraz częściowo lub całkowicie odtłuszczonego. Zależy to od stylu produkcji sera. Na skład i jakość sera wpływa wiele czynników, w tym rasa krów, cykl laktacji, pasza, pogoda, a nawet indywidualność każdej krowy. Wysokiej jakości mleko stanowi solidny początek produkcji sera. Ale proces ten wymaga staranności i cierpliwości - często przy użyciu rąk zamiast maszyn.

Sery i ich produkcja są znane od tysięcy lat i od tego czasu stanowią podstawowy składnik naszej diety.  Ser powstał prawdopodobnie w wyniku szczęśliwego przypadku, np. gdy miskę z mlekiem pozostawiono na słońcu lub zbyt blisko ognia. Albo gdy mleko było przenoszone przez wędrownego pasterza w torbie zrobionej z żołądka młodego zwierzęcia. Niezależnie od tego, jaki był to proces, w jego wyniku mleko uległo naturalnemu skwaśnieniu, tworząc skrzep. Tak powstał pierwszy ser.

Ser w dwupaku fot. Genialne.pl
Ser w dwupaku fot. Genialne.pl

Dlaczego plastrowany ser w dwupaku, a często i pomniejszych opakowaniach ma taki, a nie inny kształt i rozmiar?

Każdy już przyzwyczaił się do tego, że ser żółty zazwyczaj kupuje się albo w solidnym, pojedynczym kawałku, albo właśnie w postaci plastrów. Prawie zawsze maja one dokładnie taki sam kształt i rozmiar. Zwłaszcza w przypadku dwupaków. Skąd to się wzięło? Dlaczego prawie wszyscy producenci produkują niemal idealnie te same plasterki? Otóż prawdopodobnie zawdzięczamy to Anglikom. I innym narodom, u których podstawa jest pieczywo tostowe.

Ser w dwupaku fot. Genialne.pl
Ser w dwupaku fot. Genialne.pl

Standaryzacja plastra sera żółtego bierze się stąd, aby właśnie pasował on na typowego tosta. W niektórych krajach bowiem takie pieczywo jest dużo bardziej popularne niż jakiekolwiek inne. Dlatego producenci różnych artykułów spożywczych przyzwyczaili się dostosowywać swoje produkty do gustu i wymagań fanów pieczywa tostowego. Najbardziej widoczne jest to zwłaszcza w przypadku sera żółtego. To czasem zadziwiające jak jakieś regionalne zwyczaje wpływają na to, co otrzymują na co dzień ludzie na całym świecie.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu