PoradyLajfhakiPo obraniu cytryny, nigdy nie wyrzucam skórki. Układam ją w lodówce na środkowej półce

Po obraniu cytryny, nigdy nie wyrzucam skórki. Układam ją w lodówce na środkowej półce

skórka z cytryny, fot. Genialne
skórka z cytryny, fot. Genialne
08.08.2023 18:43

Skórka z cytryny na wiele zastosowań, dlatego lepiej nie wyrzucać jej do kosza. Można z niej zrobić nie tylko środek czyszczący, ale też świetny naturalny nabłyszczacz, a to jeszcze nie wszystkie możliwości. Oto co jeszcze możesz z niej zrobić.

Cytryna to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera w sobie ogrom najważniejszej dla naszej odporności witaminy C. Jest też wszechstronna w użyciu. Poznaj zastosowania skórki z cytryny.

Skórka z cytryny i jej zastosowania

Latem nie na nic lepszego niż zimna lemoniada z miętą i świeżą cytryną. Taki naturalny napój rewelacyjnie gasi pragnienie i nie zawiera żadnych sztucznych słodzików, aromatów ani konserwantów. Wielu dietetyków poleca też, by zacząć dzień od szklanki wody z cytryną, co ma pozytywnie wpłynąć na detoks organizmu, odporność oraz metabolizm. To dobry start w nowy dzień. Mało tego sok z cytryny świetnie nadaje się do sałatek czy ryby, gdyż podkreśla ich smak. Wiele osób nie wyobraża sobie też herbaty bez cytryny. Jednak nie tylko sam owoc ma wiele zastosowań. Skóra z cytryny również. Dzięki jej wykorzystaniu możemy zaoszczędzić choćby na chemicznych detergentach, wykorzystując naturalne sposoby. Jeśli konsumujesz cytrynę, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj jej skórki! Oto, do czego możesz jej użyć.

top view of female hand holding citrus fruit lemon on a white background
top view of female hand holding citrus fruit lemon on a white background

Co zrobić ze skórki z cytryny?

Możesz wykorzystać ją jako naturalny odświeżacz do lodówki. W chłodziarce gromadzi się wiele różnych zapachów z pożywienia, które mogą być niekiedy nie do zniesienia. Cóż na to poradzić? Po prostu ułóż skórki z cytryny na miseczce lub na talerzyku i połóż na jednej z półek lodówki. Nie potrzebujesz dużo skórki, wystarczy z jednego cytrusa — chyba że wolisz wzmocnić aromat cytrynowy, wtedy możesz spokojnie użyć dwóch cytryn. Efekt odczujesz niemalże od razu. Odczekaj kilka minut od włożenia skórki z cytryny do lodówki, a następnie ją otwórz. Otuli cię przyjemny, świeży, cytrusowy aromat. Od razu przyjemniej będzie korzystało się z lodówki. Ten patent jest zgodny z ideą zero waste, która mówi jasno, aby nie marnować! Dzięki temu skórka — zamiast lecieć do kosza — może zostać wykorzystana w sprytny sposób, pomagając w wyeliminowaniu uciążliwego problemu.

top view of female hands cutting fresh lemon on a wooden kitchen board with knife with lemons and lemon juice on a white background
top view of female hands cutting fresh lemon on a wooden kitchen board with knife with lemons and lemon juice on a white background
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także