PoradySkorupki jaj po świętach kruszę i robię z nich nawóz. Odżywi pomidory i ogórki

Skorupki jaj po świętach kruszę i robię z nich nawóz. Odżywi pomidory i ogórki

Nawóz ze skorupek od jajek jest świetnym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych i minerałów dla roślinek. Wyjaśniamy więc, jak go przygotować i stosować oraz którym roślinom pomaga w ich rozwoju, a którym nie.

Nawóz ze skorupek od jajek fot. getty images
Nawóz ze skorupek od jajek fot. getty images
Manuel

11.04.2023 10:42

Jakie cenne dla roślin składniki mają skorupki od jajek?

Skorupki są bogate przede wszystkim w wapń, żelazo, cynk, a w mniejszym stopniu także w krzem, siarkę i fluor. Dzięki temu m.in.:

  • wzmacniają ściany komórkowe we wszystkich partiach rośliny;
  • pomagają w aktywacji enzymów;
  • wpływają pozytywnie na rozwój i wzrost korzeni;
  • wspomagają proces fotosyntezy;
  • poprawiają odporność roślin na różne choroby.
Nawóz ze skorupek od jajek, fot. getty images
Nawóz ze skorupek od jajek, fot. getty images

Jak przygotować nawóz ze skorupek od jajek?

Taki nawóz możesz przygotować na kilka różnych sposobów. Oto one:

  • pokrusz skorupki na drobne kawałki i po prostu podsyp nimi roślinę. W ten sposób oprócz dostarczenia jej składników odżywczych uchronisz ją także przed ślimakami, które bardzo nie lubią skorupek i trzymają się od nich z daleka. Jeśli skorupek jest odpowiednio dużo wokół rośliny, ślimaki po nich nie przejdą;
  • pokrusz skorupki na drobne kawałki, a następnie umieść je na samym dnie doniczki tak, aby stanowiły jej warstwę drenażową;
  • w przypadku pomidorów, ogórków i podobnych im warzyw warto pokruszone skorupki umieszczać na dnie dołka, w którym zamierzamy umieścić sadzonkę;
  • pokruszone skorupki możesz także przetworzyć na postać płynną. Jest to prostsze, niż myślisz i sprawia, że wyciągniesz ze skorupek maksimum tego, co mogą dać danej roślinie. Najpierw zalej pokruszone skorupki wrzątkiem. Następnie odstaw je na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce (przez ten czas od czasu do czasu mieszaj zawartość). Po kilku dniach skorupki powinny się całkowicie rozpuścić - twój nawóz jest gotowy do użycia;
  • opcjonalnie możesz też jako nawóz stosować wodę, która ci pozostała po gotowaniu jajek. Nie ma ona aż tak wielu składników odżywczych, jak skorupki, ale jest zdecydowanie bogatsza od zwykłej. Pamiętaj jednak, że taka woda nie powinna być solona, inaczej zaszkodzisz roślinom bardziej, niż im pomożesz!

Do jakich roślin warto stosować nawóz ze skorupek od jajek?

Stosowanie skorupek od jajek jako nawozu silnie wpływa na pH gleby, zmieniając go na bardziej zasadowy (nic dziwnego skoro wapń jest jednym z podstawowych ich składników). Dlatego taka odżywka świetnie się sprawdzi w przypadku roślin, które lubią zasadową ziemię. Z warzyw należą do nich wspomniany już wcześniej pomidor i ogórek, a także cukinia, kapusta, fasola, sałata i kapusta. Jeśli chodzi o kwiaty, to jest to z kolei m.in.: lawenda, rozmaryn, cyprysy, dereń i paprotki.

Sekretny przepis na nawóz z musztardy