Starte mydło i cukier to fenomenalne połączenie! Usuwa przypalenia bez szorowania
Wystarczy chwila nieuwagi, żeby gotowana potrawa przypaliła się i zostawiła w garnku lub na dnie patelni przypalenia, które trudno usunąć. Szorowanie ich jest żmudne i trudne. Często niszczy też powierzchnię naczyń. Co zrobić w takiej sytuacji? Pomogą proste triki z wykorzystaniem produktów, które każdy z nas ma w swoim domu.
28.05.2023 14:55
To może przydarzyć się każdemu. Wystarczy na chwilę się odwrócić, zająć czymś innym, a potrawa zaczyna przywierać do garnka lub patelni. Jeśli szybko zauważymy taką sytuację, prawdopodobnie danie da się uratować i nie będzie czuć spalenizny. Naczynie, którego użyliśmy do gotowania będzie jednak poważnie zabrudzone. Przypalenia w garnku lub na patelni trudno usunąć bez szorowania, które jednak często niszczy ich powierzchnię. Na szczęście istnieją proste domowe triki na takie sytuacje.
Jak wyczyścić przypalenia w garnku lub na patelni mydłem i cukrem?
Niektóre produkty miewają zaskakujące zastosowania. Tak jest m.in. w przypadku triku na przypalenia z mydłem oraz cukrem. To nietypowe połączenie pozwoli wyczyścić przypalenia na patelni lub w garnku bez szorowania. Dzięki niemu uratujesz każde naczynie. Fragment mydła w kostce zetrzyj na tarce lub pokrój na drobne kawałki. Na dno przypalonego garnka lub patelni wlej ciepłą wodę. Następnie wsyp starte mydło oraz 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj dokładnie, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie wytrzyj zabrudzenia. Przypalone ślady powinny zniknąć już po kilku ruchach gąbki. Jeszcze łatwiej pozbędziesz się ich, kiedy podgrzejesz mieszankę z mydłem i cukrem. Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj, że zarówno naczynie, mikstura, jak i gąbka będą gorące. Musisz więc uważać, żeby się nie poparzyć.
Jak wyczyścić przypalenia na patelni lub w garnku sodą oczyszczoną?
Soda oczyszczona przydaje się nie tylko do pieczenia. Ten uniwersalny środek doskonale nadaje się do czyszczenia różnych powierzchni. Świetnie sprawdzi się również w przypadku przypaleń na patelni czy w garnku. Dzięki niej nawet mocno przypalone naczynie błyskawicznie odzyska blask.
- Na patelnię lub do garnka wlej odrobinę wody (ma tylko przykrywać dno) i obficie posyp zabrudzenia sodą oczyszczoną.
- Podgrzej mieszankę, by doprowadzić ją do wrzenia.
- Odczekaj 30 sekund i wyłącz grzanie.
- Przetrzyj gąbką dno naczynia, by usunąć resztki spalenizny.
- Podobnie jak w przypadku triku z mydłem i cukrem musisz uważać, żeby się nie poparzyć. Roztwór i gąbka będą gorące.