PoradyLajfhakiSzklankę tego odpadu dodaj podlewania. Ogórki zbierzesz całymi wiadrami

Szklankę tego odpadu dodaj podlewania. Ogórki zbierzesz całymi wiadrami

Domowy warzywnik to wiele korzyści. W sezonie, zamiast kupować ogórki w sklepie, możesz mieć je zawsze pod ręką, kiedy tylko chcesz. Czasem zdarza się, że nasze uprawy nie rosną tak, jak trzeba. Podpowiadamy, dlaczego zawiązki ogórków żółkną i co z tym zrobić.

dlaczego zawiązki ogórków żółkną fot. freepik
dlaczego zawiązki ogórków żółkną fot. freepik

30.06.2023 18:58

Zadbanie o odpowiednie warunki pod uprawę ogórków to gwarancja udanych plonów. Musimy, jednak pamiętać o ich pielęgnacji i ochronie przed szkodnikami. Jeśli zauważysz, że zawiązki ogórków żółkną, zastosuj ten trik, a problem zniknie.

Dlaczego zawiązki ogórków żółkną?

Przyczyn takiego stanu jest kilka. Pierwsza związana jest z podłożem, a raczej jego nieodpowiednią wilgotnością. Ogórki źle znoszą nadmiar wody, podobnie jej niedobór i suszę. Dlatego ziemia, w jakiej rosną, powinna być wilgotna, ale nie mokra. Podlewanie tych warzyw powinno być częste, ale umiarkowane - dobrze jest wcześniej sprawdzić wilgotność podłoża. Zawiązki ogórków żółkną też z powodu niedoboru składników odżywczych - dlatego nawożenie i podlewanie są tak istotne w ich pielęgnacji. Do wzbogacenia ich niezbędnymi minerałami stosuje się nawóz z popiołu drzewnego.

nawóz pod ogórki fot. freepik
nawóz pod ogórki fot. freepik

Przepis na nawóz do ogórków z popiołu drzewnego

Taki samodzielnie wykonany nawóz, nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy, że szklankę popiołu rozpuścisz w 10 litrach wody i zamieszasz, po czym odstaw roztwór na dobę, aby składniki się "przegryzły".  Po tym czasie podlej ogórki 0,5 litra nawozu na 1 roślinę. Dobre będzie też podlewanie ich drożdżami, które działają jako naturalny stymulator ich wzrostu.

Obraz

Inne powody opadania zawiązków

Kolejną przyczyną, przez którą zawiązki ogórków mogą opadać, są choroby. Groźna dla nich jest kanciasta plamistość atakująca liście. Objawia się ona plamami, które z czasem powodują, że liście zaczynają zasychać i wykruszać się - w wyniku tego powstają w nich dziury. Infekcja doprowadza też do zmniejszenia plonów, a te, które się rozwiną, są raczej marnej jakości i nie nadają się do spożycia. Ryzyko pojawienia się tej choroby wzrasta wraz ze zwiększoną wilgotnością powietrza oraz w wyniku przenawożenia ogórków azotem. Dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z nawozem. Pamiętaj też, aby zbierać od razu dojrzałe ogórki. Jeśli pozostawisz je na dłużej przy roślinie, będą nadmiernie pobierać pokarm, przez co zrzuci ona nowe zawiązki, bo nie będzie w stanie ich wykarmić.