18 trików, które przydadzą się w kuchni. Dzięki nim przygotowanie posiłku będzie szybsze
Gotowanie to prawdziwa przyjemność, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie każdy tak twierdzi. Do nie dawna sama uważałam, że w kuchni umiem zagotować tylko wodę na herbatę, ale dzięki sprawdzonym przepisom oraz wielu trikom, wiem że każdy może gotować! Jeśli też chcesz gotować jak prawdziwy szef i poszukujesz ciekawych sztuczek kulinarnych, koniecznie sprawdź te które przygotowałam poniżej. Dzięki nim przygotujesz posiłek znacznie szybciej i ciekawiej!
06.04.2020 | aktual.: 06.04.2020 20:06
#1 Jak szybko obrać ziemniaki?
Natnij przez środek skórkę ziemniaków, następnie umieść je w gotującej wodzie. Kiedy ziemniaki zmiękną, wyłącz kuchenkę, wylej gorącą wodę i zalej ziemniaki zimną wodą. Po chwili wyciągnij je z wody i po prostu zsuń wcześniej naciętą skórkę.
#2 Ciekawy sposób na podanie pieczonych ziemniaków
Obierz ziemniaka ze skórki, a następnie nabij go na długi szaszłyk. Następnie natnij ziemniaka, obracając wykałaczkę.
Kiedy już skończysz, rozdziel lekko ziemniaka, dodaj oliwę i przyprawy a następnie umieść przekąskę do piekarnika na 40 minut. Tak podany ziemniaczek z pewnością spodoba się Twoim bliskim.
#3 Muffinka ziemniaczana z jajkiem
Potnij ziemniaki na talarki, następnie umieść je w misce i wymieszaj z wybranymi przyprawami. Teraz ułóż talarki w foremce na muffinki. Dodaj ser i zapiecz przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij danie z piekarnika, dodaj paprykę, salami oraz posadź jajko. Zapiecz przez kolejne 10 minut.
#4 Oryginalna zapiekanka ziemniaczana
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, równo rozmieść pokrojone w talarki ziemniaki. Następnie dodaj dużą ilość żółtego sera. Zapiecz przez 10 minut. Teraz dodaj na spód ulubione dodatki np. pokrojone i ugotowane pieczarki, paprykę, fasolkę, sos itp. Zawiń całość w roladę i ponownie dodaj na górę dużą ilość żółtego, tartego sera. Zapiecz przez kolejne 40 minut.
#5 Jak zrobić sok ze 100% jabłka?
Dobrze zamroź jabłka, a następnie je rozmroź. Gdy te staną się miękkie, natnij je delikatnie od spodu, a następnie umieść nad naczyniem i mocno ściśnij. Do szklanki dostanie się stuprocentowy naturalny sok z jabłka.
#6 Sprytny sposób na zrobienie lodu do małej butelki
W lecie chce nam się pić zimnych napojów, co jednak zrobić gdy tradycyjne kostki lodu nie chcą przejść przez szyjkę butelki? Zrób alternatywne kostki lodu! Do woreczka strunowego nalej wodę, zamknij woreczek. Teraz weź patyczki do sushi i zabezpiecz je z obydwu stron gumką recepturką. Zamroź całość. Gdy woda będziesz mieć idealne kostki lodu do butelki z wodą!
#7 Pozbądź się szypułki jabłka w kilka sekund
Za pomocą ostrego noża lub nożyka do tapet pozbądź się górnej części strzykawki. Teraz wsuń ją w środek jabłka i wciśnij. Gdy szypułka wejdzie w strzykawkę wyciągnij ją do góry. Teraz wystarczy pokroić owoc i cieszyć się jego smakiem bez stresu o twardą część jabłka.