PoradyLajfhakiTak przechowuję arbuza przez cały rok i zawsze jest świeży

Tak przechowuję arbuza przez cały rok i zawsze jest świeży

Gdy następuje koniec lata, każdy zastanawia się, jak sprawić, by trwało dłużej. Okazuje się, że sezonowe owoce mogą być z nami zawsze, kiedy mamy na to ochotę. Podpowiadamy, jak przechować arbuza przez rok.

Jak przechować arbuza przez rok fot. 
Melissa Mir / Youtube
Jak przechować arbuza przez rok fot. Melissa Mir / Youtube

25.08.2023 12:41

Zamknięcie letnich wakacji w słoiku jest możliwe, jeśli tylko mamy na to ochotę. Dla wielu arbuz jest nieodłącznym elementem lata, kiedy podczas wysokich temperatur szybko gasi pragnienie. Warto dodać, że owoc ten stanowi pyszny dodatek do sałatek, koktajli, a nawet drinków. Dzięki odrobinie cierpliwości soczysty smak arbuza będzie zawsze w zasięgu ręki.

Jak przygotować arbuza?

Wystarczy kupić owoc w całości, a najlepiej, żeby ważył do 4 kg. Wtedy należy go umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W kolejnym kroku potrzeba kilku łyżek proszku do pieczenia oraz miękkiej szczoteczki do wtarcia w łupkę arbuza preparatu. Należy pokryć proszkiem całą powierzchnię arbuza, a dopiero potem dokładnie go rozprowadzić kolistymi ruchami. Następnie trzeba umyć owoc we wodzie, pocierając dłonią po skórce. Kiedy jest już czysty i suchy, sięgamy po nóż i zaczynamy kroić go na grube plasterki. Warto wybrać najbardziej ostry nóż, ponieważ łupka arbuza zazwyczaj jest twarda. Dopiero teraz należy wykroić owoc w średniej wielkości trójkąty, czyli tak samo, jak jemy zazwyczaj.

Delicious watermelon pieces on blue background, flat lay.
Delicious watermelon pieces on blue background, flat lay.

Jak przechować arbuza przez rok?

Kiedy owoc jest pokrojony, należy przygotować słoiki o pojemności maksymalnie 3 litrów. Przed warto wyparzyć je oraz osuszyć, aby były czyste. Teraz zacznij układać kawałki arbuza w słoikach, tak samo, jak robisz to z np. ogórkami. Warto zrobić to ciasno, ale nie siłę, ponieważ miąższ jest bardzo miękki i łatwo go uszkodzić. W międzyczasie zacznij podgrzewać wodę tak, aby była wrząca, a na koniec zalej nią arbuza w słoiku. Na koniec nałóż na nie nakrętki i poczekaj około 15 minut i wylej z nich wodę. Teraz do każdego weka z arbuzami dodaj 2 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego oraz 1 łyżeczkę nasion kopru. Kluczowym składnikiem są 4 rodzaje ziarenek pieprzu: czarny, biały, zielony i różowy, jak również ziele angielskie. Teraz ponownie zalej zawartość słoików wrzącą wodą i szczelnie zakręć pokrywki. Pozostaw do ostygnięcia na 24 godziny, a potem przenieś je w chłonne miejsce.

Obraz

Melissa Mir / Youtube[/caption]