Słodkie arbuzy z własnego ogródka. To prostsze niż myślisz
Arbuz to bardzo orzeźwiający owoc, dlatego nic dziwnego, że jest on letnim przysmakiem. Jeśli jesteś jego miłośnikiem, dowiedz się, jak uprawiać arbuza, by móc cieszyć się własnymi owocami, zamiast sklepowymi.
30.06.2023 19:30
Truskawki i arbuz to owoce, które w sezonie letnim jemy najczęściej. Nie tylko są zdrowe, ale i świetnie gaszą pragnienie. Podpowiadamy, jak uprawiać arbuza samodzielnie.
Czy arbuza można uprawiać w Polsce?
Jak uprawiać arbuza?
Poniżej przedstawiamy wymagania, jakie należy zapewnić arbuzowi do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Owoc ten najlepiej rośnie w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Podłoże powinno mieć odczyn pH od 6,0 do 7,5. W ziemi gliniastej nie przetrwa, ponieważ zatrzymują one wodę i jest ryzyko, że roślina zacznie gnić. Arbuzy sadzi się jedynie z rozsady w dość sporych odległościach 80 - 100 cm. Owoc ten potrzebuje stałego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu. Gleba powinna być stale wilgotna, ale nieprzemoczona. Stosuje się też do nawożenia odżywki organiczne: kompost, obornik, trociny, a nawet algi morskie! Nawozy powinny być bogate w azot, fosfor i potas.
Wartości odżywcze arbuza
Arbuz ma wiele właściwości odżywczych. Zawiera sporo witamin C i A. Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu. Wpływa też pozytywnie na naszą odporność i wspiera kondycję skóry i wzroku. Jest to owoc, który świetnie smakuje solo, jak i jako dodatek do deserów, sałatek, a nawet w formie lemoniady.