Tak zabezpieczysz drewniane łyżki na lata. Wystarczy użyć jednego składnika
Drewniane łyżki, łopatki i szpatułki to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. Aby długo nam służyły, należy odpowiednio o nie zadbać. Podpowiadamy, jak w domowych warunkach zaimpregnować drewniane przybory.
11.04.2023 20:12
Przybory kuchenne z drewna były wykorzystywane w kuchniach już wiele wieków temu. Mowa nie tylko o łyżkach, łopatkach i szpatułkach, ale także wałkach oraz deskach do krojenia. Wszystkie te przyrządy znajdują się także w naszych kuchniach. I nic dziwnego, ponieważ właściwie zabezpieczone, mogą nam służyć przez wiele lat.
Dlaczego warto wybrać drewniane łyżki?
Choć w sklepach dostępnych jest wiele przyborów kuchennych z sylikonu czy plastiku, drewniane akcesoria wciąż cieszą się ogromną popularnością. Są naturalne, dzięki czemu są bezpieczne dla ludzi oraz środowiska naturalnego. Ale to nie wszystko! Drewniane łyżki, szpatułki, łopatki oraz deski mają również inne zalety:
- są odporne na wysokie temperatury i nie nagrzewają się, dzięki czemu nie grozi nam poparzenie,
- nie wywołują reakcji alergicznych,
- nie rysują teflonu, którym pokryte są garnki (uszkodzenie go skutkuje emisją szkodliwych związków),
- mają neutralny odczyn i nie wchodzą w reakcje z kwasami,
- nie wpływają na smak potraw.
Co zrobić, by drewniane łyżki długo nam służyły?
Aby łyżki i inne kuchenne akcesoria długo nam służyły, przede wszystkim powinniśmy postawić na ich jakość. Warto kupować przedmioty z twardych gatunków drewna, takich jak: topola, buk, orzech, klon, palma kokosowa, dąb, jesion, akacja oraz topola. Takie przybory będą odporne na uszkodzenia. To samo można powiedzieć o łyżkach, szpatułkach i deskach z włókien bambusowych.
Jak zaimpregnować drewniane łyżki?
Drewniane akcesoria kuchenne należy zabezpieczyć już przed pierwszym użyciem. W tym celu można zastosować technikę olejowania. Łyżkę, łopatkę, czy deskę należy posmarować dowolnym olejem roślinnym i pozostawić do wyschnięcia. Następnie wystarczy umyć ją w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha. Jak jeszcze można zaimpregnować drewniane łyżki? Skutecznym sposobem jest namoczenie ich w occie jabłkowym i pozostawienie ich na całą noc. Równie dobrym zabezpieczeniem będzie natarcie ich świeżo pokrojoną cytryną. Każdy z tych zabiegów zabezpieczy drewniane przybory przed uszkodzeniami oraz wchłanianiem zanieczyszczeń i zapachów.
Jak jeszcze dbać o łyżki i akcesoria z drewna?
Zaimpregnowanie kuchennych przyborów to tylko jedna z rzeczy, o których musimy pamiętać. Aby mieć pewność, że łyżki, deski i wałki będą nam długo służyć, trzeba również właściwie o nie dbać. Ważne jest regularne czyszczenie, przy czym nie należy robić tego w zmywarce. Drewnianych akcesoriów nie można długo namaczać, ponieważ mokre drewno to doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów. Z tego powodu należy dokładnie wycierać drewniane łyżki po każdym myciu. Warto również co jakiś czas zdezynfekować kuchenne sprzęty z drewna. Aby to zrobić, wystarczy po myciu posypać je grubą warstwą soli i zostawić na noc. Z kolei zabrudzenia najłatwiej usuniemy przez namoczenie akcesoriów w sodzie oczyszczonej (łyżeczka na 1/2 l ciepłej wody) lub wodzie z sokiem z cytryny.
Zobacz także